Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Hártya - orr nyálkahártyaHártya

A hártyák vékony és hajlékony [szövetlemez]?ek, amelyek felszíneket határolnak vagy tereket választanak el a testben. A négy fő hártyatípus közül három - nyálkahártya, savós hártya, és a bőr alatti hártya - kötőszöveti réteg feletti hámszövetből áll. A negyedik típus a hámréteg alkotta izületi hártya részben savós hártya.

 

A nyálkahártya a test üregeit béleli, amilyen az orr, a száj, a nagy légutak és a [bél]?. A nyálkahártya több sejtrétegből áll, s felszínét az alatta levő mirigyekből származó [nyálka]? tartja nedvesen.

 

A nyálkahártya felszínén levő sejtek a szervek működéséhez alkalmazkodnak. Pl. a száj nyálkahártyájának felszínén több rétegben helyezkednek [lapos sejt]?ek, amelyek ellenállnak a táplálék dörzsölő hatásának, míg a légutak nyálkahártyájának csillói kifelé seprik az idegen részecskéket.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!