Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A herpesz a nyálkahártya és a bőr, időnként az idegrendszer herpesz vírus okozta akut megbetegedése.


A herpesz kiváltó okai lehet a:

  • legyengült szervezetherpesz
  • gyulladásos vagy lázas betegség
  • gyomorrontás
  • lelki trauma
  • stressz
  • étel, ital
  • erős napfény, ultraibolya sugárzás
  • terhesség
  • menstruáció
  • fogászati kezelés


A herpesz tünetei:
Az első tünet a viszketés és a bőrpír. Ezt követheti, hogy kis területen sűrűn egymás mellett elhelyezkedő csoportos hólyagocskák alakulnak ki, melyek égő, viszkető érzéssel párosulnak. Ezek fájdalmasak és átlátszó vagy világossárga folyadékkal telítettek. A környező nyirokcsomók megduzzadnak, de nem gennyednek el. A herpesz általában ártalmatlan, de fájdalmas és visszatérő, ezért kellemetlen. 8-10 nap alatt várható a kezelés nélküli gyógyulás is. Nyoma a hólyagok helyén kialakult pörk leesése után nem marad.


A herpesz típusai:


Herpes labialis: jellemző az ajkakon, szájnyálkahártyán, a fej és a felsőtest bőrén. Ezek hólyagcsoport formájában jelennek meg az ajak szélén, vagy az orr körül, de előfordulhat a szem vagy a központi idegrendszer fertőzése is.


Herpes genitalis: Ez a fertőzés a nemi szerveken jelenik meg. A HSV-2 vírus okozta herpeszek a nemi aktus közben terjednek. A nemi szerveken vagy a környékükön apró hólyagok jelentkeznek, amik néhány nap múlva nagyobb hólyagokká egyesülnek, majd heges fekélyekké alakulnak, melyek gyógyulási ideje 7-20 nap is lehet. Elkerülhetőek óvszer használatával.


Herpesz zoszter: ez az övsömör


A herpesz szövődményei:
A herpesznek súlyos szövődményei is lehetnek, ha átterjednek a szem szaruhártyájára, esetleg az agyra és a májra. Különösen nagy és maradandó betegségeket okozhatnak daganatos, vagy AIDS-es betegek esetén. Okozhat látászavart, vagy látáskárosodást, de kialakulhat májgyulladás is. Az agyra átterjedő vírusfertőzés agyvelőgyulladást is előidézhet, ami akár halálos kimenetelű is lehet.
A vírus akár az anyaméhben lévő magzatot és az újszülöttet is megtámadhatja. Súlyosabb formájában szepszis is kialakulhat.
A hólyagok felpattanása esetén gyakori a felülfertőzés veszélye.


A herpesz terjedése:
Kontaktfertőzés és cseppfertőzés során terjedhet. Megelőzni nem lehet, de elővigyázatossággal csökkenthetjük a kialakulás veszélyét. Fontos a higiénia, a testmozgás, a kiegyensúlyozott és egészséges életmód, és a megfelelő táplálkozás.


A herpesz kezelése:
Léteznek házi praktikák is a kezelésre. Ilyen pl. a 100%-os kristálysó külső alkalmazása. Kortikoszteroid tartalmú kenőcs használatával is gyorsítható a gyógyulás.
Amennyiben a betegség többször kialakul, úgy forduljunk orvoshoz, aki gyógyszeres beavatkozást tanácsol majd. A szemet érintő herpesz esetén kifejezetten szakorvosi vizsgálatra van szükség.


 


A szócikkhez társított címkék:
bőr , fertőzés , herpesz , Hólyag , szem , vírus
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!