Már 2264 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Szponzorált linkek


A kéz bármelyik idegének sérülése sajátos bajjal jár. A singcsonti ideg károsodásakor zavar támad az ujjak egymástól való távolításában és egymáshoz közelítésében, s megszűnik a kisujj érzékelése. Az izmok sorvadása miatt a kéz alakja úgy torzul, hogy a negyedik és az ötödik kézközépcsont-ujji ízület megfeszül, s a gyűrűsujj és a kisujj begörbül. A középideg a csukló vágásos sérülésekor vagy a kéztőcsatorna-tünetegyüttessel járó nyomásfokozódás miatt károsodik. Ilyenkor az ember nehezen vagy nem tudja a hüvelykujját a többi ujjával szembefordítani, s érzéketlenné válik a hüvelykujj.

 

Az orsócsont ideg alsó részének sérülésekor csak a kézhát bőrének érzékelése szűnik meg. Ha azonban ez az ideg az alkaron károsodik, a páciens képtelen hátrafeszíteni a kezét, így az a csuklónál lefelé hajlik. Minthogy ilyen kézzel nem lehet erősen fogni, megnehezedik az eszközhasználat (késsel és villával étkezés, hajkefélés, stb.). Ezen olyan rögzítőkötéssel lehet valamennyit javítani, amely enyhén feszített helyzetben tartja a kezet.

Kapcsolódó szócikkek

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!