Az ízérzékelésről többet tudunk, mint a szaglásról, és a kutatók egyetértenek abban, hogy négy alapíz létezik: édes, sós, savanyú és keserű. Valójában az ízlelésnek tulajdonított érzékleteink kifinomultságát jórészt szaglásunknak köszönhetjük.
Közismert, hogy ha valaki nagyon náthás, és ezért nem érzi a szagokat, akkor az ennivalót is ízetlennek érzi, mert kizárólag a nyelvét érő kémiai ingerekre hagyatkozhat. Kísérletileg kimutatták, hogy önmagában a nyelv nem képes különbséget tenni a reszelt nyers alma és a reszelt nyers krumpli között.
Az ízlelés hasonlít a szagláshoz abban, hogy kémiai anyagok ingere váltja ki. Ahogy szagérzetet úgy ízérzetet is csak vízben oldódó részecskék kelthetnek. a szilárd táplálék ízét az után érezzük, miután a nyál feloldotta. A só ízét nagyon hamar megérezzük, mert a só könnyen oldódik a nyálban, az összetettebb molekulájú anyagoknak azonban hosszabb idő kell az oldódáshoz, ezért csak később kezdjük érezni az ízüket, mint a sóét.