Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A Kalmopyrin az acetilszalicilsav (acetylsalicylic acid) tartalmú nem szteroid gyulladáscsökkentők csoportjába tartozik.
 
A fűzfa (Salix alba) kérgéből kivont láz- és fájdalomcsillapító anyag hatóanyagát a modern gyógyszerészet szalicilsavként azonosítja. Ennek a gyógyszernek azonban volt egy kellemetlen mellékhatása: rendszeres szedése súlyos gyomorbántalmakat okozott. Felix Hoffmann, a német Bayer cég kutatója 1897-ben olyan származékot állított elő, amely azonos hatékonyságú, ám a gyomor nyálkahártyájára kevésbé káros. Ez az anyag volt az acetilszalicilsav, amelyre a szabadalmat 1899-ben be is jegyezték, a terméket Aspirin néven 1903-ban dobták piacra. Magyarországon Richter Gedeon továbbfejlesztette az aszpirint azzal, hogy annak savi hatását kalcium-karbonáttal közömbösítette és létrehozta annak kalciumsóját. Ezzel az átalakítással a hatóanyag gyógyhatása nem sérült, viszont a gyomorbeli és egyéb kedvezőtlen mellékhatásai tovább csökkentek. Ugyanakkor egy új, lényeges, előnyös tulajdonsága a vízoldékonyság lett, mellyel a szervezetben gyorsabb felszívódást, így gyorsabb hatást ért el. Ezt a készítményt Richter Gedeon 1911-ben állította elő, majd 1912-ben, Kalmopyrin néven védjegyeztette. A gyógyszert máig is a Richter Gedeon Nyrt. gyógyszerészeti cég gyártja.
 


A szócikkhez társított címkék:
acetilszalicilsav , Kalmopyrin
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!