Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az emberi testben kétszer halad át a szíven a vér, mire a keringési rendszerben megtesz egy teljes kört. Ilyen úgynevezett kettős vérkeringési rendszere van minden emlősállatnak, amelynek az egymástól független két köre a szívből indul ki.

A nagy vérkörben a testbe és onnan vissza, míg a kis vérkörben a tüdőbe és onnan visszaáramlik a vér. A kis vérkörnek az a rendeltetése, hogy a vérér közel kerüljön a vékony falú tüdőhólyagocskához, mert így a testből szállított szén-dioxid oxigénre cserélődhet.

 

 

Mielőtt a tüdőbe pumpálódna az oxigénszegény, sötétvörös vér, előbb vissza kell érkeznie a fejből, a [végtag]?okból és a belső szervekből a szívbe. Az oxigénszegény vért a jobb [pitvar]? fogadja, ahonnan a háromvitorlájú billentyűn át a jobb kamrába jut, amely közvetlenül a pitvar alatt helyezkedik el. A kamrából préselődik a vér a kis vérkör verőerébe.

 

 

A jobb kamrából a tüdőverőér-törzsi billentyűn át jut a vér ebbe a nagy verőérbe és a tüdőbe. A születés után ez az egyetlen verőér, amelyben oxigénszegény (visszeres, azaz vénás) vér áramlik. A belőle kiágazó jobb tüdőverőér a jobb tüdőbe, míg a bal tüdőverőér a bal tüdőbe szállít vért. Mindkét tüdőverőér sokszori elágazása után jönnek létre azok a parányi, vékony falú hajszálerek, amelyek behálózzák a tüdőhólyagocskákat. E helyütt jut a szén-dioxid a hajszálér véréből a tüdőhólyagocska levegőjébe, s azzal kilélegződik. Egyidejűleg a belélegzett levegőben levő oxigén a tüdőhólyagocskából áramlik a vérbe.

 

 

A tüdőből a hajszálerekből kialakuló egyre nagyobb visszerekből létrejövő két tüdővisszér szállítja el az oxigénnel dúsult (világos piros) vért. A születés után minden visszérben oxigénszegény vér áramlik, kivéve a tüdővisszereket, amelyekben oxigéndús vér halad a tüdőből a szívbe. A kis vérkör akkor záródik, amikor a szív bal pitvarába érkezik a vér. Innen a kétvitorlájú billentyűn át jut az izmos falú bal kamrába, ahonnan a nagy vérkörön át indul a test minden részébe.

 

 

A kis vérkör csak a születés után kezd működni. Előtte a tüdőnek, akárcsak a gyomor-bél rendszernek, nincs feladata. A magzat vére ugyanis az anya véréből szerzi be az oxigént, s abba is üríti a széndioxidot is a méhlepényben.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!