Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A könnytömlő gyulladását az orr-könny vezeték elzáródása okozza, amelyben a szemből származó könny áramlik az orrüregbe.

 

Többnyire a gyermekek betegsége, amely orrüregi vagy orrmelléküregi fertőzés, orrpolip, szemsérülés vagy szemfertőzés, különösen kötőhártya-gyulladás miatt alakulhat ki. Örökletes eredetű is lehet, s ilyenkor már a három-tizenkét hetes csecsemőn megjelenik.

 

Tünetei közé tartozik a szemzugban érzett fájdalom, duzzanat és feszesség. E helyről könny és genny is ürülhet. Kezelésével meg kell akadályozni, hogy a fertőzés ráterjedjen a szaruhártyára, illetve az orr-könny vezetékben maradandó heg képződjön. A fertőzött könnyvezetékek átöblítése és masszírozása, valamint antibiotikum adása rendszerint gyors gyógyulást eredményez.

 

Súlyos esetben műtéttel kell tágítani és szondázni az orr-könny vezetéket, hogy megszabaduljon a fertőzött váladéktól. A gyógyulás után meg kell előzni, hogy a betegség kigyógyuljon. Teljes elzáródás esetén a szem felől nyílást kell készíteni az orrüregben.

 


A szócikkhez társított címkék:
szem
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!