Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A jódhiányos területeken, ahol a táplálékkal kevesebb jód jut a szervezetbe, fordulhat elő ez az eltérés.

A jód a pajzsmirigyhormon előállításához szükséges. A [magzat]?okban és az [újszülött]?ekben kialakulhat [pajzsmirigyhormon]? elégtelenség, mivel a jódból a pajzsmirigy szintetizál tiroxint. A pajzsmirigyhormonra az agy rendes éréséhez van szükség.

Súlyos esetben kreténizmus alakulhat ki, amelyre az a jellemző, hogy a gyermek intellektuálisan és növekedésben egyaránt visszamarad. Az [arc]? rendszerint széles, a fogak kibújása késik, s a nyelv és a száj arányiban nagy az archoz képest. Azok a területek, ahol ez a [betegség]? gyakrabban előfordul, általában hegyvidéki jellegűek. Szerencsére az ételek kis mennyiségű jóddal való dúsításával megelőzhető a kreténizmus kialakulása.

Ez a betegség olyan gyermeken is kialakulhat, akiknél örökletesen nem fejlődött ki a pajzsmirigy, illetve akiknél örökletesen hibásak vagy hiányzanak azok az enzimek, amelyek a pajzsmirigyhormonok létrejöttéhez szükségesek. Az ilyen gyermekeket pajzsmirigyhormonnal kell kezelni. A mielőbbi kórismézés és kezelés rendkívül fontos.
 


A szócikkhez társított címkék:
Pajzsmirigy
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!