Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


A karnitin kémiai felépítéseAz L- karnitin (vagy BT vitamin) egy olyan természetes anyag (nitrogén tartalmú hidroxi-aminosav), amely az állati és a növényi eredetű táplálékokban, valamint szervezetünkben egyaránt megtalálható. Az emberi szervezet körülbelül 20-25 gramm L-karnitint tartalmaz, melyet bioszintézissel - többlépcsős folyamatban - aminosavak (lizin, [metionin]?), vitaminok (C vitamin, B6 vitamin és [nikotinsav]?), valamint vas közreműködésével - állít elő.

Az emberi szervezet napi szükséglete 250-400 mg között mozog. Mivel szervezetünk ennek csak töredékét, mintegy 10%-át képes előállítani, fontos hogy a többit táplálékkal, vagy táplálék-kiegészítőkkel pótoljuk. A táplálékok közül az állati eredetűek tartalmazzák nagyobb mennyiségben, ezen belül is a különböző vörös húsok L-karnitin tartalma 210 és 300 mg/kg érték között változik, a fehér húsoké pedig 100mg/kg érték körül van. A növényi eredetű táplálékok viszont 0 és max. 30mg/ kg értékben tartalmaznak L-karnitint.

A rendszeres testmozgás mellett szedett L-karnitin zsírégető hatású, mivel ez a vegyület végzi a zsírsavak [mitokondrium]?ba szállítását, ezáltal segíti azok felhasználását. Pótlása folyamatosan szükséges, mert a szervezetben nem raktározódik el, a felesleg kiürül a szervezetből.

Az L-karnitin:

  •      növeli a fizikai teljesítményt,
  •      fokozza az izmok erőnlétét
  •      jelentősen növeli a sejtek zsíranyagcseréjét, tehát csökkenti a testzsír mennyiséget
  •      segíti az egészséges szívműködést, erősíti szívizmot
  •      késlelteti a sejtek öregedési folyamatát
  •      férfiaknál termékenységet fokozó hatással rendelkezik


Ajánlott napi bevitel:
Gyermekek számára 100 és 150 mg között, míg felnőtteknek 250 és 400 mg-nyi karintinre van szükségük naponta.
Az L-karnitin fokozott bevitele szükséges vegetariánus életmódnál (növényi eredetű táplálékban kevesebb van), 15 éves kor alatt, a várandósság ideje és a szoptatás alatt, az immunrendszer legyengülésekor, krónikus kimerültség esetén és idősebb korban is.

Bizonyos gyógyszerek rendszeres szedése is okozhat L-karnitin hiányt.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!