Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A lézer egyfajta fényforrás, amely gerjesztett fotonkibocsátás által jön létre.

Neve az angol Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation megnevezésből kialakult betűszó magyarosítása. Kifejlesztése Theodore H. Maiman amerikai fizikus nevéhez fűződik.

A lézerterápia a lézerfény gyógyászatban, kezelési céllal történő alkalmazása. Maga a lézerfény használatos még a kozmetika, az adatátvitel és a kommunikáció területén.

 

 

A lézer tulajdonságai

- monokrom (egyszínű) elektromágneses hullám, amely szinte egyetlen hullámhosszú összetevőből áll

- a hullámok mágneses mezejének iránya állandó

- energiája koncentrálódik, teljesítménysűrűsége a megszokott fényforrásokénak sokszorosa lehet

- párhuzamos fénysugarakból áll, nagyon alacsony szóródási szöggel, így szűk sugárban nagy energiasűrűségű a fénysugarak által megtett távolságtól függetlenül

- térben és időben összefüggő, az indukált hullámok fázisa a sugár minden keresztmetszeténél azonos

 

 

Alkalmazása 

Az orvosi ellátásban a lézersugár két fajtáját használják: a kemény ([sebészet]?i) lézert [operáció]?ra, a lágy (soft) lézert egyéb kezelésekre. Ez utóbbi használatos lézerterápiára is.

A lágy lézerek sejtkárosodást nem okoznak, segítik a sejtek [regenerálódás]?át. Fokozzák a sejtek [oxigénellátás]?át, gyorsítják az erek újraképződését, az [ellenanyagtermelés]?t, a [vérkeringés]?t. Csökkentik a gyulladásokat, az ödémákat, megindítják és felgyorsítják a [sebgyógyulás]?t, csökkentik a hegesedést, fájdalomcsillapító hatásúak. Javítják a szervezet általános [védekezőképesség]?ét a megnövekedett ellenanyagtermelés által. 

 

Az akut betegségek kezelésére elegendő néhány kezelés, a hosszú ideje fennálló krónikus betegségek esetében azonban hosszabb idejű a gyógyulási folyamat. Egy-egy kezelés ideje pedig a betegségtől függ. 

A lézerterápia teljesen fájdalommentes, nem okoz sérülést, így nincs fertőzésveszély. Nem okoz elektromos vagy sugárterhelést, [mellékhatás]?a nincs. A kezelés többször ismételhető, és gyógyszerekkel, fizikoterápiával jól kombinálható, hatására a szedett gyógyszerek mennyisége csökkenthető, vagy el is hagyható.

 

Csak kivizsgált beteg kezelhető, akinél ismert a diagnózis!

 

 

 

 

 

 

 

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!