Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A méh rákja általában a méhnyálkahártyát, az endometriumot támadja meg. Gyakran megelőzi a méhnyálkahártya rendellenes túltengése, az úgynevezett endometrium-hiperpláza. A betegség többnyire a változás kora után jelentkezik.

 

A leggyakoribb tünete a klimax utáni vérzés vagy véres hüvelyfolyás. Fiatalabb nők esetében az erős havivérzés vagy a menstruációk között jelentkező vérzés is figyelmeztető jel lehet. A diagnózis felállításához a méh nyálkahártyájából vett szövetmintát vizsgálják (bioszia). A méhrák hüvelykenetmintavétellel nem mutatható ki. Fokozott a méhrák kialakulásának kockázata azoknál,

  • akik erősen elhíztak,
  • akiknél későn következik be a klimax,
  • hormonkezelésen, például tamoxifenkezelésen estek át mellrák miatt,
  • ösztrogénpótló kezelést kaptak progesztogén nélkül: az ösztrogén túlzott mennyisége a szervezetben növeli a méhrák kockázatát, különösen akkor, ha alacsony a progeszteronszint.

A méhrák teljes méheltávolítással, valamint a petevezetékek és a petefészkek eltávolításával kezelik. Amennyiben a rák továbbterjedt, sugárkezelésre is szükség lehet. Ha a méhrákot időben felismerik és kezelik, több mint 80 százalék a túlélés esélye.


A szócikkhez társított címkék:
méh
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!