Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A pánikroham hirtelen támadó, átmeneti erős félelemérzet vagy rossz közérzet, ami sosem tart fél óránál tovább.

 

Erősen különbözik a többi szorongásos betegségtől, mivel a pánikroham hirtelen alakul ki, s szűnik meg, így látszólag nincsen kiváltó oka.
Kifejlődéséhez általában tíz percnél kevesebb idő kell, és gyakran kíséri halálfélelem okozta szorongás, menekülési vágy.

 

Azokat az embereket, akiknél a roham megismétlődik vagy súlyosan retteg egy újabb rohamtól, pánikbetegeknek hívjuk.
Pánikroham nemcsak pánikbetegségben fordulhat elő, hanem fóbiás betegségekben és pszichés traumák következményeképp is. Emiatt fontos tisztázni azokat a körülményeket, amelyek esetén a pánikroham fellépett.
A pánikbetegség örökletes is lehet, sok embernél azonban családon belüli előzmény nélkül jelenik meg.

 
Tünetek:

 

A rövid ideig tartó intenzív félelmen és szorongáson kívül az alábbi 13 tünetből még legalább négynek a jelenléte szükséges ahhoz, hogy pánikrohamot diagnosztizáljunk:

 

 1. szívdobogásérzés, szapora szívverés
 2. izzadás
 3. remegés vagy reszketés
 4. nehézlégzés vagy légszomj
 5. torokszorítás
 6. mellkasi fájdalom vagy nyomásérzés
 7. hányinger vagy hasi panaszok
 8. szédülés, bizonytalanság-, ájulásérzés
 9. önmagának idegenként való megélése, az ismert környezetidegenség érzése
 10. megőrüléstől való félelem
 11. halálfélelem
 12. zsibbadásérzés vagy érzéketlenségérzés
 13. kipirulás, hidegrázás

 


Lehetséges gyógymódok:

 • gyógyszeres kezelés
 • egyfajta pszichoterápiás kezelés
 • kognitív viselkedésterápia, ami megtanítja, hogy hogyan csökkentheti a személy a szorongást és közelítheti meg másként a pánikhelyzeteket.

A szakértő általi megfelelő kezelés az esetek 70-90%-ában csökkenti a rohamok számát vagy segít megelőzni azokat. A kezeltek többsége jelentős haladást ér el az első pár hét kezelés után. Visszaesések előfordulhatnak, de hatékonyan kezelhetőek az előzőleges előfordulások alapján.


A kezelt betegek 95%-a csaknem teljesen felgyógyul 2-4 hónap közötti idő alatt, bár komoly javulás tapasztalható már az első néhány heti kezelés után. A pánikbetegség egyik legkárosabb mellékhatása az agorafóbia (a nyílt tértől való irtózás).
A gyógyszeres kezelés használható arra, hogy megtörje a pszichológiai kapcsolatot egy adott fóbia és a pánikrohamok között, csökkentve a további rohamok számát.


A klinikai depressziót gyakran hozzák összefüggésbe a pánikbetegséggel, akárcsak alkoholizmust és a drogfüggőséget. Egyes kutatások szerint az öngyilkossági kísérletek száma szintén nagyobb a pánikbetegek körében, bár ezt nem sikerült kétséget kizáróan igazolni.

 

A család és barátok támogatása szintén segíthet a gyógyulási folyamat felgyorsításában. A rohamok során nem szokatlan, hogy az elszenvedője hirtelen, irracionális félelemtől szenved, amit eloszlathat valaki, aki ismeri ezt a betegséget. Komolyabb vagy gyorsabb segítség érdekében léteznek csoportterápiák pánikbetegeknek, amik segíthetnek megérteni és kezelni a betegséget.


További lehetséges gyógymódok:

 • naplóvezetés,
 • légzési gyakorlatok,
 • tai-chi,
 • jóga,
 • testedzés,
 • gyógynövények: citromfű, borágó, macskagyökér, komló.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!