Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Öröklött megbetegedés, amely minden 2500-3300 élve született csecsemő közül egyben fordul elő. A rendellenességet először a német patológus, E.D. von Recklinghausen írta le 1882-ben. A neurofibromatosis jóindulatú daganatok kialakulását okozza a szervezet különböző szerveiben.

 

A tünetek nagyon eltérőek lehetnek, általában mindössze kávészínű bőrfoltok jelzik a betegséget. Az esetek körülbelül 95 százalékát nem is diagnosztizálják. Súlyos esetekben sok ezer daganat fejlődik ki az agyban, a gerincvelőben, a szemben, a májban, a gyomorban, a vesében és a belekben. Az ilyen súlyos neurofibromatosisban szenvedők mintegy 50 százaléka tanulási zavarokkal is küzd.

 

Súlyosabb formája, a neurofibromatosis 2, minden 50.000 élve születés közül egy esetben jelentkezik, és a gerinc - és az agyidegek sokszoros daganatát okozza. Gyakran süketséghez és bénuláshoz vezet.

A rendellenességért felelős hibás gént sikerült azonosítani, és manapság, a korszerű szűrési módszereknek köszönhetően már a terhesség alatt diagnosztizálható.

 

A neurofibromatosis az érintettek elszigetelődését okozhatja, mert mások negatívan reagálhatnak a betegek deformitására, és alaptalanul attól félnek, hogy a betegség fertőző.

 

Recklinghausen-féle neurofibromatosis kezelése:

A betegségnek nincs gyógymódja. A kisméretű bőrfelszíni vagy bőr alatti daganatokat (neurofibróma) azonban el lehet távolítani, ha fájdalmat okoznak.

 

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!