Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A szemhéj a szemet védő bőrredő. Amikor a szem nyitva van, a felső szemhéj a [szemgolyó]? felett helyezkedik el, míg csukott szem esetén a felső és az alsó szemhéj is eltakarja a szem felszínét. A szemhéj szélében Meibom-féle mirigyek helyezkednek el, amelyek a szemhéjat Szemhéj a szem feletti bőrredőnedvesítő olajos folyadékot választják ki. A szemhéj belső felszínét kötőszövet borítja, amely a szem fehérét is fedi. Betegségei közé tartozik a szemhéjszél gyulladása, továbbá az árpa, a jégárpa, a szemhéj befelé és kifelé fordulása, valamint csüngése. A szemhéj bőre is megbetegedhet, pl. ekcéma esetén.

 

A szemhéjszél gyulladását vagy az olajos váladék fölös mennyiségben való termelődése, vagy a Meibom-féle mirigyek befertőződése okozza. Ilyenkor a gyulladt szemhéj kipirosodik. Kezelésére a szemhéj meleg sóoldattal való rendszeres tisztítása válik be.

 

A szemhéjak közül rendszerint az alsó fordul kifelé, s ilyenkor nem fedi a szemgolyónak azt a részét. Elsősorban az idős emberek körében gyakori s általában az okozza, hogy a szemhéj izmai elfajulnak.

 

A szemhéj befelé fordulása az előbbi ellentéte. Ilyenkor a szemhéj a szemgolyó felé hajlik, nekitámaszkodik a szaruhártyának, emiatt a szem fáj, és vörössé válik. Mindkét rendellenesség kis [műtét]?tel orvosolható.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!