Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A szilikózis olyan légúti betegség, amelyet a belélegzett szilícium idéz elő. Főleg ipari dolgozók szenvednek benne. A szilíciumpornak a kővel, a homokkal vagy a kerámiával való érintkezése a forrása, kőbányászok, alagútfúrók, keramikusok és csiszolók válhatnak szilikózisossá. A belélegzett sziliciumpornak a legártalmasabb hatása, hogy közvetetten károsítja a gázcserét, ugyanis kis, kemény csomók és rostos elfajulás jelenik meg a tüdőben.

 

A betegség súlyossága a szilíciumpor belélegzésének időtartamától és a belélegzett por mennyiségétől függ. Idült vagy egyszerű szilikózis akkor alakul ki, ha több mint tíz éven át jutott szilícium kis adagban a tüdőbe. Az öt-tíz éven át nagyobb adagban belélegzett szilícium gyorsult vagy összetett szilikózist idéz elő. Heveny szilikózis pedig akkor fejlődik ki, ha rövid idő alatt nagy szilíciumterhelés éri a tüdőt.

 

A tünetek az enyhe esetre jellemző légzési nehézségtől és [száraz köhögés]?től közönyösségig, nyugtalan alvásig, étvágycsökkenésig, [mellkasi fájdalom]?ig, [véres köhögés]?ig és [oxigénhiány]?ig terjedhetnek. A vér megcsappanó oxigéntartalma miatt elkékülnek az ajkak és a bőr. A szilikózisnak nincs gyógymódja. Jellemző rá, hogy csökkenti a várható élettartamot s rontja az életminőséget. E betegségről kétezer évre visszamenőleg vannak feljegyzések. A XIX. században és a XX. század elején elterjedt volt, ám napjainkban a foglalkozás-egészségügy és a biztonsági előírások jóvoltából ritkábban fordul elő.


A szócikkhez társított címkék:
tüdő
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!