Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A veszettség gyógyíthatatlan, végzetes kimenetelű fertőző betegség, állatra, emberre egyaránt veszélyes. Kórokozója a Rabies vírus, ami a  központi idegrendszerben gyulladást okoz.  A fertőzés a veszett állatok okozta sérüléssel, harapással, ezen állatok friss, a kórokozókat tartalmayó testváladékával - főként nyállal - való közvetlen érintkezéssel - a mart sebbe, esetleg szem kötőhártyára való kerülése révén - következik be, de veszett állat hőkezeletlen teje is terjeszti a vírust.  A megbetegedés lappangási ideje általában 2-8 hét, de 1 évig is eltarthat, embernél leggyakrabban 10 naptól 3 hónapig valószínű.

 

Tünetei:

A betegség általában depresszióval kezdődik, majd fokozott ingerlékenység, intenzív nyálfolyás, a megmart végtagban jelentkező erős, görcsös fájdalom, nyelési görcsök, agyvelőgyulladásra, delíriumra jellemző tünetek, általános bénulás alakul ki, végül légzésbénulás okozza a beteg halálát.

 

Minden gerinces-, főként emlősállat okozta sérülés, érintkezés esetén, amikor az állat az adott fajra jellemző viselkedéstől eltérően viselkedik fel kell merülnie a betegség gyanújának. Leggyakrabban róka és egyéb húsevő, vadon élő állat, valamint kutya és macska okozta sérüléskor fordulhat elő ilyen fertőzés.

 

Teendő:

Ha a sérülést okozó nem volt beoltva, vagy nem bizonyítható, hogy kapott védőoltást, vagy veszettsége beigazolódik, a sérült öt oltásból álló oltási sorozatban részesül. (Hazánkban kétféle oltóanyag van forgalomban veszettség ellen: Rabivac, Rabipur). Az  ÁNTSZ helyi intézményeiben térítésmentesen kapható. Az oltás helyén enyhe reakciók lépnek fel, egyéb panaszok ritkák. Mivel a veszettség halálos kimenetelű megbetegedés, a veszettség gyanúja esetén minden személyt be kell oltani.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!