Már 2261 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Aranyér
Verzió: 5  
Változtatta: Anonym on-line user
Változtatás dátuma: 2013-12-20 14:48:16
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

 

latin: nodus haemorrhoidalis

 

Az aranyér a végbél körül elhelyezkedő erek visszérszerű tágulata. A felnőtt népesség csaknem fele szenved aranyértől. A végbél körül, a záróizmon kívül is és a nyálkahártyán belül is elhelyezkedik 1-1 [vivőer]es (vénás) fonat. Ennek megfelelően külső és belső aranyér különböztethető meg.Aranyér súlyos változata


Az aranyér a végbél körül elhelyezkedő erek visszérszerű tágulata. A felnőtt népesség csaknem fele szenved aranyértől. A végbél körül, a záróizmon kívül is és a nyálkahártyán belül is elhelyezkedik 1-1 [vivőer]es (vénás) fonat. Ennek megfelelően külső és belső aranyér különböztethető meg.


 
Kialakulása:

Székeléskor a hasprés működése miatt a végbél körüli erekben kórosan megnövekszik a vénás nyomás, ennek hatására a véredények kitágulnak. Hozzájárulhat székrekedés, [krónikus] köhögés, terhesség illetve szülés, májbetegségek, veleszületett hajlam kötőszöveti gyengeségre.

 
Tünetek:

Székelésnél kisebb vérezgetés, piros színű vérnyom a székleten, papíron vagy a kagylóban. Végbélbe sugárzó fájdalom, égető érzés, viszketés időnként, főként székeléskor. [Véres széklet] megjelenésekor mindenképpen indokolt az orvosi vizsgálat, mert a vastagbéldaganat tünete is lehet.

 
Lefolyása:

Végbéltáji fájdalom, vérezgetés, viszketés hívhatja fel a figyelmet az aranyér megjelenésére. A laza széklet segíti a tünetek megszűnését akár kezelés nélkül is. Súlyosabb esetben, állandó székrekedés miatt a belső aranyér előeshet, elzáródhat és [trombózis] kialakulásához is vezethet. 

 
Kezelés:

A legtöbb esetben orvosi beavatkozásra nincs szükség. Enyhe esetekben recept nélkül kapható készítményekkel, kenőccsel, végbélkúppal enyhíthető a fájdalom, elősegíthető a hámsérülés mielőbbi gyógyulása. Súlyosabb, krónikus esetben az aranyeres csomók műtéti eltávolítása indokolt. Fontos a megelőzés, rendszeres mozgással, rostban gazdag diétával a bélműködés és székletürítés javítható.

 

Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!