Már 2261 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Fehérvérsejt
Verzió: 6  
Változtatta: rob3rt
Változtatás dátuma: 2011-04-01 00:51:38
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

latin: leukocyta (leukocita), rövidítése: [FVS], angol: WBC (white blood cell)

 


A fehérvérsejtek nagyon fontos szerepet töltenek be a testidegen anyagokkal - kórokozókkal - szembeni védekezésben. Egészséges ember [vér]ének mintegy egy százalékát teszik ki. Olyan [vér]sejtek, amelyek nem tartalmaznak [hemoglobint], erre utal az elnevezése is. Nagyon sokfélék, valamennyi fehérvérsejtre jellemző, hogy van [sejt]magjuk, önálló mozgásra képesek, plazmájuk színtelen. A kórokozókon kívül a felesleges sejttörmelékeket, az [anyagcsere]-folyamatok során keletkező káros anyagokat távolítják el a szervezetből. A [csontvelő]ben és a [nyirokcsomó]kban keletkező fehérvérsejtek nem csak a [vér]ben, hanem a test [nyirokrendszer]ében, [szövet]eiben is megtalálhatóak. A lép és a [csecsemőmirigy] készíti fel a fehérvérsejteket a későbbi feladataikra.


Alapvetően két nagy csoportba sorolhatók attól függően, hogy a sejtplazmában vannak e szemcsék.

  • A plazmájukban szemcséket tartalmazók neve [granulocita], három fajtájuk ismert a festődésük szerint: neutrofil, bazofil és eozinofil.
  • A szemcséket nem tartalmazó fehérvérsejteket neve [agranulocita], ebbe a csoportba tartoznak a nyiroksejtek [limfociták], az egymagvú fehérvérsejtek [monociták] és az óriás falósejtek ([makrofág]ok). 

A betegségek diagnosztizálásában igen fontos a fehérvérsejtek arányát kifejező [kvalitatív vérkép], mert egyes betegségek esetén a különböző típusú fehérvérsejtek aránya jellegzetesen megváltozik, amely alapján jól azonosítható a betegség.


A betegségek diagnosztizálásában igen fontos a fehérvérsejtek arányát kifejező [kvalitatív vérkép], mert egyes betegségek esetén a különböző típusú fehérvérsejtek aránya jellegzetesen megváltozik, amely alapján jól azonosítható a betegség.


Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!