Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A védekezési rendszer reagál az idegenként felismert molekulákra. Ezeket antigéneknek nevezik. Baktériumok (amilyen a szalmonella), vírusok (B típusú hepatitiszvírus) mérgek és egyéb anyagok (pl. allergiát keltő vegyületek) egyaránt antigének lehetnek. Antigént kimutató vizsgálattal állapítják meg, hogy milyen idegen anyag okozza az ember betegségét vagy egyéb reakcióját.

 

Az antigén felbukkanásakor különböző immunválaszok jelennek meg, amelyek mind kimutathatók. Igen fontosak azok az antigén vizsgálatok, amelyekkel a környezetben fellelhető allergizáló anyagok által kiváltott reakciók azonosíthatók. Ilyen allergizáló anyag a macska és a kutya szőre, a toll, a házi poratka, a csótány, a különböző penészek, valamint a füvek, a gyomok és a fák virágpora. Az allergiás válasz vizsgálatához egy kevés antigént fecskendeznek be vagy dörzsölnek be a bőr felszíni rétegei közé, s megnézik, hogy harminc-hatvan perccel később mekkora bőrterület lett vörös, illetve mekkora göb képződött. Egyszerre több antigént is vizsgálnak. Az allergiára hajlamos személy gyakran több antigénre is érzékenyek.

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!