Már 2266 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Szponzorált linkek


A hepatitisz a máj akut vagy rosszabb esetben krónikus gyulladásos megbetegedése, amelynek következtében a májsejtek súlyosan károsodnak, ennek következtében zavar következik be táplálékok feldolgozásában, a véralvadásban és a méregtelenítési folyamatokban. A gyulladás miatt elpusztult májsejtek helyére új májsejtek lépnek, akkor, ha a károsító anyag, vagy kórokozó kiürül a szervezetből. Ha például a vírusfertőzés krónikussá válik, akkor a májsejtpusztulás folyamatos lesz, ami májzsugorodáshoz májcirrózis, májrákhoz vezet, ill. kialakulhat a teljes májelégtelenség, ami életveszélyes.

A leggyakrabban Hepatitisz vírusok okozzák a májgyulladást, de baktériumok, paraziták, vagy egyes kémiai anyagok (előfordulhat gyógyszer nem kívánt mellékhatásaként), ill. az alkohol is közrejátszhat a betegség kialakulásában. A Hepatitisz azonosított vírusait A-G-ig jelölik, a még nem azonosítottak X-jelzést kapnak.

A WHO előrejelzése szerint évezredünk világbetegsége lesz a B és C vírusok okozta májgyulladás. A világon 4-500 millió, Magyarországon 80-100 ezerre becsülik a hepatitis C, ill. B vírussal fertőzötteket.  Az Egészségügyi Világszervezet nyilvántartása szerint Európa májbeteg-halálozási listáját Magyarország vezeti, amiben a C vírus okozta hepatitisznek nem kis szerepe van.
A hepatitis B ellen van védőoltás, a C ellen azonban nincs, így a fertőzés ellen kizárólag megelőzéssel lehet védekezni. A C azért is veszélyesebb, mert a megfertőződés után gyakran nem lépnek fel akut tünetek, csak hosszú évek múlva jelentkeznek a panaszok. A B vírussal történő fertőződés után a megfertőzötteknek kb. két harmadánál lépnek fel a heveny tünetek.

 

A fertőzés módja:

  • A Hepatitis A vírus és az E vírus esetében a tápcsatornán keresztül (pl. fertőzött élelmiszerrel, ivóvízzel) történik a fertőzés,
  • míg a Hepatitis B, C, D és a többi vírus esetében testnedvekkel – vérrel, ondóval, hüvelyváladékkal, nyállal – fertőz.

Tünetei: Legjellemzőbb a sárgaság, ami azonban a többi tünet megjelenése után lép fel. A többi tünet a betegség kiváltó vírustól függően eltérőek, ill. egyes esetekben nagyon enyhék, ill. el is maradhatnak – ami miatt fel sem tűnik a megfertőződés. Levertség, étvágytalanság, hányinger, hasi fájdalom, lazább széklet, sötétebb vizelet. A laboratóriumi vizsgálattal a májgyulladás könnyen kimutatható, bár a kiváltó ok alkalmanként több vérvizsgálatból állapítható meg egyértelműen.
Az akut májgyulladás gyógyulása -- vagyis a vírus kiürülése a szerveztből -- néhány héttől akár több hónapig is elhúzódhat. Csak tüneti gyógyítása lehetséges -- a szervezet immunválaszainak erősítése, illetve a vírusellenes szerekkel a vírusszaporodás gátlása --, ezért a megelőzés a fontos, a védőoltás és a higiénés szabályok szigorú betartása.

Ld. még [ A májgyulladás kezelése]?, Hepatitisz AHepatitisz B, Hepatitisz C, Hepatitisz D, Hepatitisz E, Hepatitisz E, Hepatitisz G


A szócikk alá tartozó bejegyzések:

Hirdetés


Az oldalt létrehozta és üzemelteti a Neo Interactive online marketing ügynökség.

Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!