Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Dialízis
Verzió: 8  
Változtatta: laca-n
Változtatás dátuma: 2011-03-05 22:09:31
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

A dialízis vesepótló kezelés. A vesék fő funkciója, hogy a szervezetben felgyülemlett salakanyagok és bomlástermékek egy részét, illetve a húgysavat eltávolítsák. Ezt a funkciót igyekeznek a lehető leghatékonyabban pótolni mesterségesen a dializátor (szűrő) segítségével.


A dialízis vesepótló kezelés.

A vesék fő funkciója a szervezetben felgyülemlett salakanyagok és bomlástermékek egy részének, illetve a húgysavnak az eltávolítása. Ezt a funkciót igyekeznek a lehető leghatékonyabban pótolni mesterségesen a dializátor (szűrő) segítségével.


A dialízis nem tudja tökéletesen pótolni a vesék működését, így a veseelégtelenségben szenvedők kiegészítő diétákra, ill. gyógyszeres terápiára szorulnak. A legnagyobb gondot a foszfor sója, a foszfát okozza, amit gyakorlatilag minden élelmiszer tartalmaz, különösen a vesebetegek számára oly fontos fehérjék. A magas foszfát szint súlyos kardiovaszkuláris megbetegedéseket okozhat, ami a dializáltak többségénél előbb-utóbb fellép. A folyamat jelentősen lassítható gyógyszerrel, illetve kifejezetten erre a célra kidolgozott diétával. 

A dialízis kétféleképpen történhet: [hemodialízis]sel vagy hashártyai, [peritoneális dialízis]sel. A veseelégtelenségben szenvedők hetente többször – általában hetente háromszor – esnek át ilyen kezelésen, ami kb. 4-5 órát vesz igénybe. A [hemodialízis]t dialízisközpontokban végzik, míg a peritoneális otthon is elvégezhető.


 

A dialízis kétféleképpen történhet: [hemodialízis]sel vagy hashártyán keresztüli, [peritoneális dialízis]sel. A veseelégtelenségben szenvedők hetente többször – általában hetente háromszor – esnek át ilyen kezelésen, ami kb. 4-5 órát vesz igénybe. A [hemodialízis]t dialízisközpontokban végzik, míg a peritoneális otthon is elvégezhető.


Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!