Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


A szorongásoldók, nyugtatók és altatószerek hirtelen megvonása súlyos, esetenként életveszélyes reakciót is kiválthat. Leginkább az alkoholelvonásra, delíriumra emlékeztető tünetek kísérik a gyógyszermegvonást is. A legideálisabb, ha a szer abbahagyása fokozatosan történik, vagyis egyre kisebb dózisokat szed be a beteg, így szerencsés esetben elkerülhetők az elvonási tünetek. 

 

Tünetei:

 

  • Szerenként változó, általában az első két napban a beteg szorongásai fokozódnak, izgatott lesz a folyamatos gyengeségérzet mellett. A nagy dózisról hirtelen leállított betegeknél görcsrohamok is felléphetnek, amelyek akár két-három héten keresztül ismétlődhetnek. Az elvonás tünetei lehetnek még a szájszárazság, álmatlanság, hallucinációk.
  • Barbiturát-származékot, ill. glutetimidet tartalmazó gyógyszerek elhagyása után gyakoribb, hogy súlyosabb elvonási tünetek lépnek fel. Súlyos tünetek esetén a kórházi kezelés elkerülhetetlen.
  • A benzodiazepineknél általában enyhébb tünetekkel jár a szer szedésének abbahagyása. Az enyhe elvonási tünetekkel küzdőknek a család, barátok és pszichológus támogatására van szükségük, hogy ne nyúljanak ismét a szerhez.

 

 

 


A szócikkhez társított címkék:
altató , delírium , elvonás , elvonási tünetek , szorongás
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!