Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


A Fallott-tetralógia veleszületett szívbetegség, vagyis a [magzat]?i életben következik be kóros fejlődés. A tetralógia szó azt jelenti, hogy 4 fő rendellenesség jellemző e betegségre. A két legfontosabb a [tüdőverőér-törzsi szűkület]? és a kamrai sövényhiány.

 

 

A beteg szívben feljebb helyezkedik el a [főverőér]? (amelyben a szív bal kamrájából a testbe áramlik a vér), így a kamrai sövényhiány miatt a szív jobb kamrájából a testből visszaáramló szén-dioxidban dúsabb vér közvetlenül visszajut a testbe. A szűk tüdőverőértörzs miatt a jobb kamra fala megvastagszik. E rendellenességből az származik, hogy a szívből kevés oxigént tartalmazó vér pumpálódik a testbe. Egyidejűleg csökken a tüdőbe áramló vér mennyisége, s a vér oxigénhiánya miatt szederjes lesz a bőr.

 

 

A Fallot-tetralógiás csecsemőknek rendszerint kék árnyalatúra színeződnek az ajkai és a szája az élet első évében. A l[égszomj]?a egyre  súlyosabbá, míg az eszméletvesztései egyre gyakoribbá válnak, amelyeket Fallot-tetralógiás rohamoknak neveznek.

 

 

Százezer csecsemőre ötven Fallott-tetralógiás jut, s ez nagyobb arány, mint a Down-kóros gyermekeké. A legtöbb veleszületett szívhibához hasonlóan e fejlődési rendellenesség oka sem ismeretes, de kapcsolatba hozzák az anya terhesség alatti [vírusos betegség]?eivel, túlzott szeszesital-fogyasztásával, elégtelen táplálkozásával és cukorbajával. Ezt a szívhibát is [műtét]?tel orvosolják.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!