Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


A cukorbajt vagy az inzulin termelődésének csökkenése, vagy az okozza, hogy a sejtek nem képesek megfelelően hasznosítani ezt a hormont. Ez a súlyos betegség az egyik vezető halálok a nyugati társadalmakban. Az oka nem ismeretes, az azonban nyilvánvaló, hogy halmozottan fordul elő a családban, s gyakori az elhízott emberek körében. A megemésztett ételből a szőlőcukor válik szabaddá, amely felszívódik a véráramba. Ez arra készteti a hasnyálmirigy béta sejtjeit, hogy inzulint válasszanak el a vérbe. Ez a hormon elősegíti, hogy a szőlőcukor elraktározódjon a májban és az [izomsejt]?ekben, ahonnan később újra a vérbe jut, ha az anyagcseréhez szükség van rá. Amikor a hasnyálmirigy elégtelen mennyiségű inzulint termel, vagy ez a hormon nem juttat be elég szőlőcukrot a sejtbe (ilyenkor inzulinnal szembeni ellenállás, szakmai szóval rezisztencia áll fenn), cukorbaj alakul ki.

 

Típusai:

A cukorbajnak két típusa van. Az I-es típust (az inzulintól függő vagy fiatalkori cukorbajt) az okozza, hogy a hasnyálmirigy elégtelen mennyiségben termel inzulint. Ez a betegség rendszerint 25 évesnél fiatalabb korban kezdődik. A II-es típust, amely gyakoribb, inzulintól nem függő vagy felnőttkori cukorbajnak nevezzük. Jobbára 40 évesnél idősebb emberek körében fordul elő, s általában az inzulinnal szembeni ellenállás idézi elő.

Mindkét esetben fölös mennyiségű szőlőcukor van a vérben, amelyet a vese kezd kiválasztani. Jellegzetes tünet a fokozott [szomjúság]?érzés, valamint a gyakori vizeletürítés és megéhezés. A [szénhidrát]?ok, a [zsír]?ok és a fehérjék anyagcseréje módosul. A szövetekből származó [zsírsav]?akat a máj ketontestekké alakítja át, amelyek bejutnak a [véráram]?ba, s a vért vészesen megsavanyítják.

 

Az orvosok vérvizsgálattal és vizeletvizsgálattal kórismézik a cukorbajt. A szőlőcukor-tűrési teszttel azt mutatják ki, hogy a test milyen mértékben használja fel és raktározza ezt a cukrot. Ennek során cukoroldat megivása után órán át rendszeresen időközönként megmérik a vércukor szintjét.

 

 

Kezelése:

I-es típusú cukorbaj esetén naponta inzulininjekcióra szorul a beteg, mert ez a hormon nem szedhető szájon át. A legtöbb beteg magának adja be az inzulint a bőre alá egyszer-négyszer naponta. Némely cukorbeteg inzulinpumpát visel, amelyből automatikusan jut ez a hormon a testbe egy kis csövön át.

 

A rendszeres testedzés és a szigorú [diéta]? is fontos követelménye annak, hogy a vércukortartalom annyira közel legyen a rendes értékhez, amennyire csak lehet. A II-es típusú cukorbaj rendszerint diétával vagy vele társított tablettás gyógyszerrel is kezelhető. Bizonyos esetekben azonban inzulinra is szüksége van a betegnek. Előnyös az is, ha a páciens megszabadul a többletsúlyától. Stressz hatásakor, amilyen a [műtét]? vagy fertőzés is, átmenetleg több inzulinra lehet szüksége a betegnek.

 

Bővebben cukorbetegség szócikk alatt található

 

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!