Már 2261 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Gyomorhurut
Verzió: 2  
Változtatta: rob3rt
Változtatás dátuma: 2013-01-24 11:16:50
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

A [gyomor] nyálkahártyájának [gyulladás]a gyakoribbá válik az életévek múlásával. Rövid időtartamú heveny (hirtelen támadó) és hosszú ideig fennmaradó, idült formája ismeretes.

 

A gyomorhurut okától és típusától függően a tünetek az enyhe gyomorfájástól és görcstől a böfögésen, a [hasmenés]en, a felpuffadt [has]on, a [mellkas]i fájdalmon és az [étvágytalan]ságon át a [hányás] miatti kellemetlen ízérzésig terjednek. Bár a gyomorhurut gyakori és rendszerint nem súlyos betegség, ám olyan tünetei is lehetnek, pl. fekete széklet (ez [gyomorvérzés]re utaló jel), vérhányás, [láz] és erős fájdalom, amelyek orvosi vizsgálatot tesznek szükségessé.


A gyomorhurut okától és típusától függően a tünetek az enyhe gyomorfájástól és [görcs]től a böfögésen, a [hasmenés]en, a felpuffadt [has]on, a [mellkas]i fájdalmon és az [étvágytalan]ságon át a [hányás] miatti kellemetlen ízérzésig terjednek. Bár a gyomorhurut gyakori és rendszerint nem súlyos betegség, ám olyan tünetei is lehetnek, pl. fekete széklet (ez [gyomorvérzés]re utaló jel), vérhányás, [láz] és erős fájdalom, amelyek orvosi vizsgálatot tesznek szükségessé.


 

Heveny gyomorhurutot alkohol, koffein, nikotin, bőséges étkezés, gyomornyálkahártyát izgató gyógyszerek, más betegség vagy műtét miatti [stressz], ételallergia és [baktérium]os vagy [vírus]os [fertőzés] okozhat.

 

A kezelés a betegség okától függ. A heveny gyomorhurut tünetei rendszerint maguktóól is elmúlnak pihenéssel és olyan [gyógyszer]ek meg ételek kerülésével, amelyek izgatják a gyomrot.

 

A szabadon beszerezhető savkötő szerek jobbára csak rövid ideig enyhítik a panaszokat. Az aszpirint és a vele rokon gyógyszereket kerülni kell, így ha fájdalomcsillapítóra van a betegnek szüksége, acetaminofent (paracetamolt) szedjen. Az idült gyomorhurutot testüregtükrözéssel és szövetminta vizsgálatával kórismézik.


A szabadon beszerezhető savkötő szerek jobbára csak rövid ideig enyhítik a panaszokat. Az [aszpirin]t és a vele rokon gyógyszereket kerülni kell, így ha fájdalomcsillapítóra van a betegnek szüksége, [acetaminofen]t ([paracetamol]t) szedjen. Az idült gyomorhurutot testüregtükrözéssel és szövetminta vizsgálatával kórismézik.


 

Az idült gyomorhurut egyik leggyakoribb oka a Helicobacter pylori nevű baktériummal való fertőzés. Nem minden embernek támadnak panaszai, akikben e baktérium fellelhető. Sokan még a gyermekkorukban fertőződnek meg vele, s mindenféle panasz nélkül, egészségesen élnek. Ettől függetlenül a Helicobacter pylorival való fertőzés a [gyomorfekély] és a [gyomorrák] fő okozója.


Az idült gyomorhurut egyik leggyakoribb oka a [Helicobacter pylori] nevű baktériummal való fertőzés. Nem minden embernek támadnak panaszai, akikben e baktérium fellelhető. Sokan még a gyermekkorukban fertőződnek meg vele, s mindenféle panasz nélkül, egészségesen élnek. Ettől függetlenül a Helicobacter pylorival való fertőzés a [gyomorfekély] és a [gyomorrák] fő okozója.


 

Az idült gyomorhurut autoimmun betegség is lehet, amikor a védekezési rendszer rátámad a gyomor nyálkahártyájára. Emiatt pusztulnak a gyomor [sejt]jei, s megcsappan a B12 vitamin felszívódása, amelynek a hiánya vészes [vérszegénység]et idéz elő. Előfordul, hogy a gyomorhurut nem okoz panaszt, s csak a vérszegénység vizsgálata során derül rá fény.


Az idült gyomorhurut autoimmun betegség is lehet, amikor a védekezési rendszer rátámad a gyomor nyálkahártyájára. Emiatt pusztulnak a gyomor [sejt]jei, s megcsappan a [B12 vitamin] felszívódása, amelynek a hiánya vészes [vérszegénység]et idéz elő. Előfordul, hogy a gyomorhurut nem okoz panaszt, s csak a vérszegénység vizsgálata során derül rá fény.


 

Az idült gyomorhurut másik típusa a túltengéses gyomorhurut, amelyben a gyomorfal redői megnagyobbodnak és gyulladásba jönnek. E betegség ritka formája a Ménétrier-betegség, amely öregkorban fordul elő leginkább. Fehérjeveszteség a leggyakoribb szövődménye. Bár gyógyszerekkel is kezelhető, hatástalanságuk esetén műtétre van szükség.

 

 Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!