Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A hormonok olyan test által termelt természetes anyagok, amelyek különböző folyamatokat, egyebek között a vércukorszintet, csontnövekedést és tejkiválasztást szabályoznak. Vannak olyan rosszindulatú daganatok, amelyek csak bizonyos hormonok jelenlétében képesek növekedni. Pl. az emlőrák némely típusa női nemi hormonokat -ösztrogént és progeszteront- igényel a gyarapodásához. A hormonkezelés arra irányul, hogy a hormonális környezet megváltoztatásával akadályozza meg a daganatok növekedését. A hormonok adását rendszerint más rák elleni kezelésekkel (műtéttel és besugárzással) egészítik ki.

 

Azoknak a daganatoknak, amelyeket a hormonok serkentenek, úgynevezett receptorhelyek vannak a felszínén. A növekedésük ezért olyan gyógyszerekkel állítható le vagy lassítható, amelyek gátolják a receptorhelyeket. Az emlőrák sok típusának felszínén ösztrogénnel és progeszteronnal kapcsolódni képes jelfogók (receptorok) vannak, így ezek a hormonok serkentik a növekedésüket. Ebből adódóan olyan gyógyszerrel (pl. tamoxifen) kezelhetők jól e daganatok, amely nem engedi, hogy ösztrogén hasson az emlőrákra.

 

A tamoxifenes kezelés csökkenti a daganat kiújulásának esélyét, ezért műtét és besugárzás után kerítenek rá sort. Nem minden emlőrák reagál a gyógyszerre, ezért, mielőtt elkezdenék a kezelést, az emlőrákból vett szövetminta laboratóriumi vizsgálatával állapítják meg, hogy a daganat reagálni fog e a tamoxifenre.

 

A férfiak dülmirigyrákja is gyorsabban nő, ha férfihormon (tesztoszteron) hat rá. Ha sikerül csökkenteni a tesztoszteron mennyiségét a daganat közelében, visszaszorítható e rák növekedése és terjedése. Az is eredményre vezet, ha a herét eltávolítják, illetve olyan gyógyszerrel kezelik a pácienst, amely gátolja a tesztoszteronnak a daganatra kifejtett hatását. Ösztrogén és luteinizáló hormon elválasztását serkentő hormon szintén lassítja a daganat növekedését.

 

A gyógyszeres kezeléstől az is remélhető, hogy a dülmirigyráknak nem alakulnak ki áttétei. Ehhez azonban az egyidejűleg végzett műtét és besugárzás is hozzájárul. A hormonkezelés mellékhatásai közül a nemi vágy csökkenése, a testtömeg-gyarapodás, a hasmenés, a fáradékonyság és nők esetében a szabálytalan havivérzés, valamint a hüvelyi szárazság és hüvelyi vérzés a leggyakoribb.

 


A szócikkhez társított címkék:
hormon
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!