Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az ízületi kopás a civilizáció betegsége, a betegek száma egyre jobban növekszik az elhízás és a mozgás hiánya miatt. Már 30 éves Ízületi kopás - ízületet borító pocok kopása, elvékonyodásakorunkban is jelentkezhet, de a 65 évnél idősebb személyek 70%-a szenved ilyen tünetekkel.

Az ízületi kopás típusai:

  • Elsődleges (primer): 45-50 év közötti személyek körében a leggyakoribb. Az érintett területek a térd, kéz, csípő és a gerinc.
  • Másodlagos (szekunder): sport és közlekedési balesetek során szerzett sérülések vezethetnek ide, és ez a kopás bármely ízületünkben megjelenhet.


Az ízületi kopás kialakulásának okai:

Az ízületet borító porc és az ízületek közötti üregeket kitöltő ízületi folyadék felelős azért, hogy az ízületek mozgás közben súrlódásmentesen mozogjanak. Ezen ízületi porcok kopása, elvékonyodása következtében az ízület felszínei egymással dörzsölődnek, az ízületi tok rongálódik, ami erős fájdalommal jár.
A fájdalomérzés mellett erős megterhelés során ízületi merevség, duzzanat is megjelenhet.Az ízületi kopás kezelése:
A folyamat túlsúly esetén lassítható, ha az illető megszabadul a súlyfeleslegétől. Speciális porcépítő készítmények is segítenek, de ha a folyamat már nagyon előrehaladott, injekció adása és műtét is szóba jöhet.


 


A szócikkhez társított címkék:
porc , porckorong , térd
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!