Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Kopaszság 

latin: alopecia (alopécia)
 

A haj teljes vagy részleges hiánya, mindkét nemben kialakulhat és életkortól is független. Veleszületett hajlam, helyi vagy az egész szervezetet érintő megbetegedés és nem utolsósorban a kor is okozhatja.

 
Okok:

- A férfias típusú kopaszság gyakori, sokszor a családi hajlam öröklődik. Ismeretlen a kopaszodás oka, de androgén hormonok idézik elő. Megjelenhet nőknél is, illetve akár már serdülőkorban. A halántéktájon és a fejtetőn kezdődik a hajhiány kialakulása.

 

Kopaszság- Súlyos betegség lefolyása után is kialakulhat, mely sokszor lázzal jár. A kopaszság néhány hónappal utána jelenik meg. Ilyen betegség lehet a skarlát, szifilisz, pajzsmirigy elégtelenség, terhesség.

- Gyulladás vagy szövetsérülés után sokszor hegesedik a fejbőr, emiatt nem mindig nő vissza a haj.

- Baleset, égés, fekély, bakteriális vagy gombás fertőzés, a fejbőrön növő daganatok okozhatják.

- Kiváltó tényezők lehetnek különböző gyógyszerek, főként citosztatikumok.

- Pszichés eredetre utal a hajtépés, mely neurotikus egyéneknél fordul elő, a beteg nagy mennyiségben tépi ki a saját haját.

- Az immunrendszer betegségeiben foltokban hullhat ki a haj nagy mennyiségben.

 
Kórisme:

Mikroszkóppal vizsgálhatók a hajszálak. A hajas fejbőrből mintát lehet venni (biopszia), mely segítségével szövettani vagy speciális immunvizsgálattal egyes betegségek igazolhatók.

 
Kezelése:

Elsődleges a kiváltó ok kiderítése és megszüntetése, a kopaszodás megjelenésekor orvoshoz kell fordulni. A férfias típusú kopaszodás terápiás lehetőségei igen szűkek. Számos vény nélküli, készítmény kapható, melyek hatékonysága nem teljesen bizonyított.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!