Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


latin: cervix carcinoma = méhnyak rosszindulatú daganata

A második leggyakoribb női nemre jellemző rosszindulatú daganat az emlőrák után. Legtöbbször fiatal korban alakul ki, mikor a beteg szexuálisan aktív. A világon évente félmillió új beteg, Magyarországon 1500 új eset van.

 
Okai:
- Legfontosabb rizikó tényező a humán papillóma vírus (HPV).

Több mint 60 típusa van, a legtöbb ezek közül szemölcsöket okoz. A szemölcsök megjelenhetnek a kézen, lábfejen, férfi és női nem szerveken, de bizonyos típusai a méhnyakon okoznak elváltozásokat (diszplázia). Ezek az elváltozások a felelősek – még néhány más rizikótényező mellett - a méhnyakrák kialakulásáért..

A HPV néhány típusa rákkeltő (onkogén vírus), a méhnyakrák legveszélyesebb kockázati faktora. 99,7%-ban a HPV fertőzés a felelős a méhnyakon megjelenő daganat kialakulásáért Ezenkívül jóval ritkábban okozhat szájüregi-, gége-, nyelőcső- és férfi nemi szervi rákot is.

A fertőzött bőrterület érintésével terjedhet, a nagyajkak, herezacskó vagy végbélnyílás területén. Terjedhet nemi úton is, de mivel a HPV nem testnedvek útján fertőz, hanem a fertőzött bőrfelület érintésével, így az óvszer használata nem biztosít teljes védelmet. Szülés közben, a fertőzött anyától a gyermekre terjedés igen ritka.

 

Néhány más rizikótényező fokozza a hosszan fennálló HPV fertőzés kialakulását, a méhnyakrák megjelenését.

- Genetikai hajlam - mely nem befolyásolható, öröklött tényező.

- Szexuális élet - a korán kezdett nemi élet, gyakori partnercsere mind hajlamosító tényező

- Dohányzás – a nikotin rákkeltő (karcinogén) hatású, befolyásolja a szervezet fertőzésekre adott immunválaszát is.

- Fogamzásgátló tartós alkalmazása – 5 éven túli használatuk
- Higiénia

- Nemi úton terjedő betegségek – mint a citomegalovírus, herpes simplex 2-es típusa

- Minél több terhesség – hozzájárul a méhnyak sérüléséhez
- Immunszuppresszív kezelés – elégtelen immunválasz miatt
 
Kialakulása:

A méhnyakrák sokáig nem okoz tüneteket, panaszokat. Nőgyógyászati rákszűrésen fedezik fel. Tünete lehet a nem rendszeres vérzés, élénkpiros színű, nemi aktus kapcsán megjelenő vérzés. Megjelenhet sárgás, kellemetlen szagú folyás. Deréktáji fájdalom alakulhat ki, fájdalmas lehet a közösülés, a vizelet- és székletürítés. Ha a daganat már olyan nagy, hogy a méhüreget elzárja, a menstruációs vérzés nem tud a hüvelyen keresztül távozni és erős alhasi fájdalmat okozhat, esetleg el is gennyedhet szepszist generálva.

Előrehaladott, elhanyagolt állapotban a húgyhólyagba vagy a végbélbe törhet a daganat, mely egy átjárható nyílás (fisztula), elősegítve ezzel különböző fertőzések kialakulását.

 
Lefolyása:

A méhnyak belső felszínét mirigyhám, a külső méhszájat laphám borítja. E két felület találkozásánál alakul ki a méhnyakrák. Először a daganatos elfajulás csak a hámot, a felső réteget érinti, melynek neve CIN = cervikális intraepiteliális neoplázia. Ha a mélyebb szövetekbe is behatol, akkor kialakul a méhnyakrák.

 
Diagnózis:

Nőgyógyászati vizsgálat során egy speciális mikroszkóp (kolposzkóp) használatával a daganatra gyanús elváltozások a méhnyakon felismerhetők. Szövettani vizsgálattal a daganat típusa pontosan meghatározható.

A daganat kiterjedésének a megállapítása CT vizsgálattal vagy MR vizsgálattal lehetséges.

 
Kezelés:

Operációval csak bizonyos stádiumig kezelhető, míg nem éri el a kismedence falát. Ha a méhnyakon belül marad a daganat, elegendő a méh eltávolítása. Előrehaladottabb esetben a kismedence nyirokcsomóit és az egész kötőszövetes állományt el kell távolítani (Wertheim műtét).

Ha nem operálható, kemoterápia és sugárkezelés jön szóba. Sugárkezeléssel műtét előtt elvégezve csökkenthető a daganat mérete.

A megelőzés elsődleges jelentőségű. A vírusfertőzés esélyének csökkentése tartós párkapcsolattal, a dohányzás elhagyásával és minél rövidebb ideig alkalmazott fogamzásgátlással történhet. A nőgyógyászati szűrővizsgálaton való rendszeres megjelenés segíti a daganat még CIN stádiumban való korai felismerését, ekkor teljesen gyógyítható!

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!