Már 2264 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A kétoldali petevezetéket azért kötik le műtéti beavatkozással, hogy megakadályozzák a teherbe esést. A hímivarsejtek ugyanis a petevezetékben Petevezeték lekötése - a petevezeték lekötése vagy egy darabjának kivágásahaladnak a petesejt felé, s ebben a vezetékben vándorol a megtermékenyült petesejt a méh üregébe, ahol beágyazódik, s megszületésre kész magzattá fejlődik. A petevezeték lekötése vagy egy darabjának a kivágása (s az elvágott vezetékvégek elkötése) lehetetlenné teszi, hogy a hímivarsejtek elérjék a petesejtet, azaz a nő meddővé válik.

 

E beavatkozást kórházban végzik altatás után, rendszerint száloptikás hastükröző eszközt alkalmazva, amelyet a köldök közelében ejtett apró metszésen át dugnak be a hasüregbe, de a hüvelyen át is megoldható. Néha azonban a fanszőrzet vonalánál ejtett apró metszésen át végzik a műveletet. A petevezetéket jobbára gyűrűvel vagy csipesszel zárják el, de nagyfrekvenciájú árammal végzett hőkezeléssel vagy lézerrel is megszüntethetik az átjárhatóságot.

 

A meddővé tétel után a petefészekből továbbra is kiszabadulnak petesejtek, de a hímivarsejtekkel nem kerülnek kapcsolatba. A beavatkozás a havivérzési ciklusokat sem zavarja meg, amelyek a változás koráig folytatódnak. A műtét utáni felépülés után nem tapasztalhatók mellékhatások, bár néhány nő a rendesnél erősebb havivérzésről, erős görcsökről, visszatérő hasfájdalomról és medencebeli fertőzésről tesz említést. A felépülés annyira gyors, hogy a nő a beavatkozás napján hazatérhet az otthonába. A megterhelő testi erőkifejtést azonban néhány napig kerülnie kell, majd újból a megszokott munkáját végezheti.

 

A petevezeték elvágása ezerből két esetben nem jár tökéletes eredménnyel. Ennek az az oka, hogy a vezeték elvágott végei maguktól újraegyesülhetnek. Szövődménye lehet a veszedelmes méhen kívüli terhesség, amikor a mégiscsak megtermékenyülő petesejt a petevezetékben vagy a méhen kívül más helyre ágyazódik be. A petevezeték lekötése mikrosebészeti eljárással általában megszüntethető (de nem egykönnyen). A lekötés csak olyan nők esetében igazán megokolt, akik bizonyosak abban, hogy többé nem akarnak teherbe esni.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!