Már 2264 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Szponzorált linkek


A recehártya nem gyulladásos betegsége, amelynek számos válfaja van. A koraszülöttek recehártya-bántalma súlyos látásromlással vagy vaksággal jár, mert a recehártya vérerei túlburjánzanak, s ez a hártya leválik a helyéről. A betegség pontosRecehártya -  a szem hátsó részének fényérzékeny része oka ismeretlen. A tünetek közül a szembogár területén megfigyelhető fehér folt és a szürkehályog ismertebb, de az is előfordul, hogy a gyermek kancsal. A kezelés a levált recehártya műtéti visszarögzítéséből, valamint a túlburjánzó vérerek lézeres vagy fagyasztásos elpusztításából áll.

 

A cukorbajos recehártya-bántalom a recehártyát táplálékkal ellátó vérerek károsodása miatt támad. Ilyenkor homályossá válik a látás, és súlyos esetben vakság következhet be. A cukorbaj fennállásának időtartama e szembetegség kockázati tényezője. Eleinte általában nincsenek látási panaszai a páciensnek. Előrehaladottabb állapotban hirtelen homályossá válhat a látás, az egyik szem megvakulhat, s jellemző a csökkent színérzékelés, valamint fényfelvillanások és fekete foltok látása is. Lézerrel és műtéttel elzárhatók vagy eltávolíthatók a rendellenes és vérző vérerek, de ez nem okvetlenül javítja a látást.

 

A magas vérnyomásos recehártya bántalmat magas vérnyomás okozza. Vérzéssel, sérüléssel, tartósan rossz látással vagy vaksággal jár. A vérnyomást csökkenteni kell ahhoz, hogy a szembetegség súlyosbodása megelőzhető legyen.

Hirdetés







Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!