Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A recehártya nem gyulladásos betegsége, amelynek számos válfaja van. A koraszülöttek recehártya-bántalma súlyos látásromlással vagy vaksággal jár, mert a recehártya vérerei túlburjánzanak, s ez a hártya leválik a helyéről. A betegség pontosRecehártya -  a szem hátsó részének fényérzékeny része oka ismeretlen. A tünetek közül a szembogár területén megfigyelhető fehér folt és a szürkehályog ismertebb, de az is előfordul, hogy a gyermek kancsal. A kezelés a levált recehártya műtéti visszarögzítéséből, valamint a túlburjánzó vérerek lézeres vagy fagyasztásos elpusztításából áll.

 

A cukorbajos recehártya-bántalom a recehártyát táplálékkal ellátó vérerek károsodása miatt támad. Ilyenkor homályossá válik a látás, és súlyos esetben vakság következhet be. A cukorbaj fennállásának időtartama e szembetegség kockázati tényezője. Eleinte általában nincsenek látási panaszai a páciensnek. Előrehaladottabb állapotban hirtelen homályossá válhat a látás, az egyik szem megvakulhat, s jellemző a csökkent színérzékelés, valamint fényfelvillanások és fekete foltok látása is. Lézerrel és műtéttel elzárhatók vagy eltávolíthatók a rendellenes és vérző vérerek, de ez nem okvetlenül javítja a látást.

 

A magas vérnyomásos recehártya bántalmat magas vérnyomás okozza. Vérzéssel, sérüléssel, tartósan rossz látással vagy vaksággal jár. A vérnyomást csökkenteni kell ahhoz, hogy a szembetegség súlyosbodása megelőzhető legyen.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!