Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A festékes szemideghártya-gyulladás a retina genetikai hibán alapuló leggyakoribb megbetegedése, amely a [fényérzékelő sejt]?ek egyik csoportjának, a pálcikák működésének fokozatos kiesését, majd a sejtek pusztulását okozza. A csapok is pusztulnak, de a sötétben látásért felelős pálcikák kifejezettebben.

Az ideghártya elváltozása mindkét szemet érinti, de a pusztulás nem feltétlenül szimmetrikus.

 

 

Tünetei

Legelőször a farkasvakság, a szürkületben való látási nehezítettség jelentkezik, majd az oldalirányú tájékozódás beszűkül, végül "csőlátás" (a beteg mintha kulcslyukon át látná a világot) alakul ki. 

 

Szemfenéki vizsgálattal jellegzetes tünetek észlelhetők:

- elvékonyodott erek, egyenetlen festékszemcsék

- az elpusztult [fotoreceptor]?ok helyén fekete pigmentrögökkel teli, csillag alakú sejtek jelennek meg, amelyek körkörösen haladnak a középpont felé

- halvány, viaszfehér [látóidegfő]?

 

A hasonló tünetek mögött jelentős genetikai különbözőség ([heterogenitás]?) áll, az elsődleges hiba is más és más, ennek megfelelően különböző az [öröklődés]? menete illetve valószínűsége, és a progresszió gyorsasága is.  Az esetek nagyobb részében csak szemészeti érintettség áll fenn, ritkán azonban más érzékszervi (pl. hallás - [Usher szindróma]?) károsodás, vagy más szervrendszer (pl. anyagcsere)  működészavara is kimutatható.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kezelés

A betegség a tudomány mai állása szerint nem gyógyítható, kialakulása és lefolyása nem befolyásolható. 

Sokféle terápiás módszert (pl. értágító és [keringés]?javító gyógyszerek, vitaminok, izom- és szövetátültetés) próbáltak már, de a sejtpusztulásra még nem találtak megfelelő ellenszert. 

A rutin szemészeti vizsgálatokon kívül (látásélesség, szemfenék vizsgálat) speciális vizsgálatokra is szükség van a kórisme felállításához. Bizonyító jellegű az ideghártya működésének [ERG]? (elektroretinográfia) vizsgálata, amikor a retina fényingerrel kiváltott akciós potenciálját regisztrálják, valamint a [látótér]? vizsgálata is fontos.   

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!