Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Veserák
Verzió: 1  
Változtatta: Anonym on-line user
Változtatás dátuma: 2011-03-03 20:21:26
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

A vesében ritkán, leginkább a 40 év feletti korosztályban alakulhat ki daganatos betegség.  A leggyakoribb a rosszindulatú világossejtes vese[karcinóma].

 

A veserák tünetei:

  • [véres vizelet]
  • ágyéki fájdalom
  • duzzadt has
  • [láz]
  • súlycsökkenés

A vesedaganatot, mivel a tünetek eleinte nem jellegzetesek, gyakran csak későn ismerik fel, így a rák már más szervekre is átterjedhet, mire a kezelést megkezdik. Emiatt csupán az érintettek 25 százaléka él öt évnél tovább.

 

A Wilms-tumor (nefroblasztóma) a vesedaganatokegy speciális  főleg a négy év alatti gyermekeket érintő daganat. A kisgyermekkori rákos megbetegedések mintegy tíz százalékát teszi ki. Tünetei a [has]ban kitapintható csomók és néha hasfájás. Ha az állapotot időben észreveszik, és megkezdik a kezelését, a betegek több mint 80 százaléka felépül.

 

Az átmeneti [sejt]es rák a vesemedencét bélelő sejtek daganata.  Leggyakoribb tünetei a véres vizelet, de -a vizelet útjának elzáródása miatt- a [vese] megnagyobbodását is okozhatja. A túlélési esélyek változóak, s nagyban függnek attól, hogy mikor ismerték fel a betegséget. A rákos vesét eltávolítják, és a beteget daganatellenes gyógyszerekkel kezelik.

 

 

 

Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!