Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


X-alakú láb esetén széles tér van a bokák között, amikor álló testhelyzetben a térdek egymáshoz érnek. Ilyen lábállás a gyermekek körében figyelhető meg gyakran. Amikor a lábszárak alul kifelé állnak, járáskor összeütődik a két térd.

 

Hároméves kor táján a rendesen fejlődő gyermeknek is x-alakú lába lehet, s ez a lábállás a serdülőkorig rendszerint magától elmúlik. Megesik azonban, hogy betegség tünete, amely szabálytalan csontnövekedésre vagy gyenge szalagokra utal. Ritkán rordul elő, hogy az x-formájú láb megnehezíti a járást, ám az ilyen lábállás a lábfej és a hát fájdalmával, valamint a térd károsodásával járhat.

 

Rendszerint nem kezelik, de a lábak kiegyenesítése céljából láberősítő gyakorlatok végezhetők, s lábmerevítő viselése is beválhat. Súlyos esetben műtét is szóba jöhet, amellyel megakadályozható, hogy a térdízületbeli ízületi porcok elhasználódjanak.

 

Amikor csontvésésre kerítenek sort, a combcsont belső részéből közvetlenül a térd felett kimetszenek egy ék alakú darabot, ezután a csontot lemezzel és csavarokkal rögzítik. 

 

Kapcsolódó szócikkek

 


A szócikkhez társított címkék:
ízület , láb , térd
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!