Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A májcirrózis vagy májzsugorodás visszafordíthatatlan májszövet-károsodás, ami a máj kötőszöveti gyulladásos folyamatának következménye, göbös elváltozásokat, hegesedést fibrózist okozva.


A máj fő funkciója, hogy az anyagcsere során keletkező toxikus anyagokat lebontsa. A károsodott májsejtek miatt a máj – a cirrózis súlyosságától függően – nem vagy csak részlegesen képes ezt a funkciót ellátni, ami az egész szervezetre kiható szövődményekkel jár. A részleges működés, illetve a teljes májelégtelenség, akkor lép fel, amikor már nem születik olyan mennyiségű új májsejt, mint amennyi elhal a kóros folyamat következményeként.


 Májbetegség stádiumai

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A májcirrózis kiváltó oka:  

A rendszeres, nagy mennyiségű alkoholfogyasztás, és a krónikussá váltó hepatitisz vírusfertőzés (leggyakrabban a B, C és D vírus). A májkárosító alkoholmennyiség: a férfiaknál naponta 60-70 g alkohol, ami kb. 6-7 dl bornak, másfél liter sörnek  vagy 2 dl röviditalnak felel meg, a nőnél ez a napi mennyiség 25-35 g alkohol.
 

A májcirrózis tünetei:

Hosszú időn keresztül lappangó betegség. Puffadás, hányinger, hányás, rossz közérzet, étvágytalanság, a jobb oldalon a bordák alatt kellemetlen érzés, a hasüregben felgyülemlő nagy mennyiségű folyadék aszcitesz. A máj elégtelen működése következtében fellépő és hosszantartó sárgaság már súlyos állapotra utal.
Gyógyszeres terápiával nem kezelhető, csak a tünetek enyhíthetők, ill. a kiváltó ok megszüntetése eredményezi a máj gyógyulását.

 

Lsd. még vírusos májgyulladás kezelése

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!