Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Ez az orvosok által hepatomának nevezett rák a máj rosszindulatú daganata. Elsődleges daganat, azaz a májban, alakul ki, s nem más szervekből terjed át a májra. Rendszerint valamilyen májbetegséggel van kapcsolatban, amilyen az alkoholos májzsugorodás, valamint a májgyulladás B- és C-vírusával való fertőződés. Különösen Dél-Afrikában és Délkelet-Ázsiában gyakori.

 

A májsejtek kemény csomó formájában jelennek meg a hasüreg jobb felső negyedében, amelyhez testtömegcsökkenés, étvágytalanság, hasfájdalom és néha sárgaság társul.

 

A májműködés vérelemzéses vizsgálatára, hasi számítógépes rétegröntgenezésre és májszövetből vett minta mikroszkópos ellenőrzésére kerítenek sort az orvosok a májsejtrák kórismézéséhez.

 

A kezelés elég ritkán sikeres. Csak az esetek egynegyedében sikerül a daganatot eltávolítani, míg a többi esetben átterjedhet a rák más szervekre, például a tüdőre és a csontra.


A szócikkhez társított címkék:
máj , májcirrózis , májgyulladás , májnagyobbodás , májrák , májzsugorodás
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!