Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az étvágyat az agy hipotalamusznak nevezett része szabályozza. Egészséges emberben a hipotalamusz összegyűjti az emésztőrendszer telítettségére, a vérben levő tápanyagok koncentrációjára, az egyén lelkiállapotára, valamint az ételek fogyaszthatóságára, ízleletességére vonatkozó információkat. Ezen tényezők egyensúlyi viszonyaitól függően érzi magát az egyén éhesnek, jóllakotnak vagy éppen átvágytalannak.

 

Külső, társadalmi tényezők is fontos szerepet játszanak abban, hogy az ember mikor táplálkozik, melyek háttérbe szorítják a szervezet belső jelzéseit.

 

Okok:

Az étvágytalanságnak bizonyos esetekben nincs különösebb jelentősége. Fiatalkorban okozhatja például a növekedés lassulása, [terhesség]? alatt egyes hormonális változások, változó korban levő nőknél pedig a csökkenő ösztrogénszint. A szervezet étvágytalansággal reagálhat bizonyos gyógyszerekre is -ha esetünkben erről lehet szó, tájékoztassuk orvosunkat.

 

A nagyfokú étvágytalanság azonban különféle betegségnek tünete lehet. Pl.:

Kezelés:

Ha az étvágytalanság néhány héten belül nem múlik el, kivizsgálás céljából forduljon orvoshoz.

 

Hogyan segítsünk magunkon?

  • Ha az étvágytalanság ételmérgezés vagy csupán néhány napig tartó [vírusfertőzés]? akut tünete, segít, ha kizárólag üres, főtt fehér rizst fogyasztunk, és felforralt, lehűtött vizet iszunk.
  • Ha az akut tünetek között hányinger is jelentkezik, segíthet a meleg vízbe áztatott, apróra reszelt gyömbérgyökér (vagy szárított gyömbérpor). Nyugtatja a gyomrot a vízben oldott őrölt fahéj is.
  • Szalmonella okozta ételmérgezés esetén a vízben oldott, porított vörösáfonya-kivonat segít kiűzni a kórokozót a szervezetből.
  • Ha az étvágytalanság kezelésére az orvos antibiotikumokat ír fel, probiotikus kiegészítők, valamint frukto-oligoszacharidok együttes, kúraszerű alkalmazásával elősegíthetjük a bélrendszerben élő jótékony baktériumok újbóli megtelepedését. A [probiotikum]?ok hasznos mikroorganizmusokat, pl. [laktobacillus]?okat, [acidofil]? és [bifidus]?baktériumokat tartalmaznak, az [oligoszacharid]?ok pedig ezek táptalaját képezik.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!