Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A májzsugorodás olyan [betegség]?, amelyben az elpusztult májsejtek helyét rostos szövet foglalja el, s a májsejtek csomókban regenerálódnak. A csomók eltorzítják a máj rendes szerkezetét, s megakadályozzák, hogy a vér könnyen átfolyjon a szerven. Gyakran idéz elő májzsugorodást a hosszú idejű, mértéktelen alkoholfogyasztás. Ilyenkor valószínűleg az alkohol közvetlen mérgező hatása károsítja a májsejteket, de a hiányos étkezés is közrejátszhat benne. Az idült májgyulladás szintén májzsugorodásra vezethet.

 

   Az alkoholos májgyulladásban szenvedő betegeken a tenyéri bőnye zsugorodásával járó Dupuytren-kontraktúra, agyi elfajulás, szívbántalom és a fültőmirigy megnagyobbodása is előfordulhat. A férfinak megnőhet az emlője, míg a heréje sorvadhat. Egyéb bántalmak közül a szövetekben lerakódó károsan sok vas és a rézanyagcsere [örökletes betegség]?e ([Wilson-kór]?) járhat májzsugorodással.

 

   A májzsugorodásos betegnek gyakran alakul ki sárgasága. Ezenkívül előfordul, hogy felduzzad a has és a [boka]?, [tudatzavar]? és eszméletvesztés következik be. A májsejtek rendellenes újraképződése akadályozza a [véráramlás]?t a beteg májban. Emiatt a [májkapuvisszér]?ben nő a vérnyomás, s úgynevezett májkapuvisszéri magas vérnyomás jön létre. Ennek súlyos következményei lehetnek, ugyanis a nyelőcső alsó részén levő kis visszerek megduzzadnak és megrepedhetnek. A májzsugorodásos beteg meghalhat a nyelőcsői visszerek megrepedésével járó vérveszteség miatt, de az is megesik, hogy alacsony lesz a vérnyomása, sok [ammónia]? halmozódik fel a vérében, elveszti az [eszmélet]?ét, s végül veseelégtelensége alakul ki. A májzsugorodásban szenvedő betegek egy részében májdaganat fejlődik ki.
 

   A májzsugorodás kezelése a májkárosodás okától függ. Teljes alkohol kerülés szükséges. A Wilson-kór a nagy mennyiségű rezet megkötő gyógyszerekkel kezelhető.

 


A szócikkhez társított címkék:
máj , májcirrózis , májgyulladás , májnagyobbodás , májrák
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!