Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A májgyulladás rontja a máj működését. Fertőzés miatt kialakult formáját vírus vagy parazita okozza, míg a nem fertőzéses eredetnél alkohol, gyógyszerek állhatnak a háttérben valamint bizonyos vegyi anyagok, mint amilyenek az aeroszolos permetekben és a festékek hígítóiban vannak. Alkoholos májgyulladást huzamos időn át nagy mennyiségben fogyasztott szeszes italok idéznek elő. Ha idejében felfedezik, az állapot visszafordítható, míg a kezeletlen betegség májzsugorodáshoz vezet.

 

Májgyulladás autoimmun betegség is lehet, amikor a test védekezési rendszere tévesen saját sejteket vagy szöveteket támad, amilyen a Wilson-kór is. A legtöbb esetet azonban vírusos fertőzés okozza.

 

A májgyulladást olykor nehéz felismerni, de a tünetei rendszerint segítenek. A beteg fáradadékony, nincs étvágya, lázas, hányingere, hasi fájdalma és sárgasága jelentkezik (sárgára színeződik a bőre és a szemfehére). A besárgulást az váltja ki, hogy a vírus károsítja a májsejteket. A vírusos májgyulladás heveny szakasza néhány naptól több hétig tart. Bizonyos típusai (a B- és a C-vírus okozta májgyulladás) idült formába mennek át, amely évekig fennállhat. A májgyulladás A-vírusa ugyanakkor csak heveny fertőzést idéz elő.

 

A vírusos különböző típusai más-más módon terjednek. Az A-vírusos májgyulladás a vírussal szennyezett étellel vagy vízzel, míg a májgyulladás B- és C-vírusa a vérrel terjed, pl. nem csírátlanított fecskendővel visszérbe beadott kábítószerrel vagy közösüléssel. A májgyulladás A-vírusának lappangási ideje két-hat hét, míg a B- és C-vírus hosszabb ideig (körülbelül hat héttől hat hónapig) lappang. A páciens eleinte csak nem jól érzi magát, majd ezt hányinger, hányás és étvágytalanság követi. Ezenkívül belázasodhat, hasának fájhat a felső része, s a bőre meg a szemfehére besárgul, mert a vérében nagy mennyiségben fordul elő az ezt előidéző epefesték (bilirubin).

 

Néha olyan nagy számban pusztul el májsejt, hogy májelégtelenség, eszméletvesztés és halál következhet be (szerencsére ez igen ritkán fordul elő).

 

 


A szócikkhez társított címkék:
autoimmunitás , máj , májcirrózis , májgyulladás , májnagyobbodás , májrák
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!