Az arginin az aminosavak közé tartozik, melyekből minden fehérje felépül. Vannak úgynevezett esszenciális, szemiesszenciális és nem esszenciális aminosavak. Az arginin a szemiesszenciális aminosavak közé tartozik, ami azt jelenti, hogy a szervezet különböző mértékben a többi aminosavból képes előállítani.. Az arginin a hipofízisben termelődik,legnagyobb mennyiségben a halban,szárnyasokban és tejtermékekben található meg.
Kémiailag C6H14N4O2.
Az arginin a nitrogén-anyagcserében játszik szerepet: az arginin-ornitin-citrullin körben alakítja át az ammóniát semleges hatású [karbamid]?dá. Másik fontos szerepe, hogy arginiből NO keletkezik, amely számos biológiai funkciót lát el.
Az arginin további kedvező élettani hatásai
- Kedvező hatás a szív-érrendszerre a keringés javításán keresztül
- Segíti a normál vércukorszint fenntartását
- Segíti a testzsírszint csökkentését a növekedési hormon és inzulin termelés serkentésével
- Májműködést támogatja
- Megakadályozza a szövetek lebomlását és segíti az izmok regenerálódását azzal, hogy fehérje-anyagcseréből származó melléktermékeket bont le
A fent említett hatások miatt előszeretettel használják sportolóknak készített [táplálék-kiegészítő]?k összetevőjeként, mivel segíti az izomtömeg növelését és a test zsírtartalmának csökkentsését.
Az arginin egyéb felhasználási lehetőségei
- Szív-és érrendszeri megbetegedések
- Koncentrációs problémák
- Terméketlenség
- Sebek/sérülések
- Hipertenzió (magas vérnyomás)
- Erekciós zavarok
- Intersticiális húgyhólyaggyulladás
- Korábbi anabolikus szteroid hatások