(2-aminoetán-szulfonsav, H2N-CH2-CH2-SO2-OH)
Az emberi [szervezet]?ben is előforduló aminosav, amely legnagyobb mennyiségben az agyban és az idegrendszerben lelhető fel.
Testünk normális esetben kilogrammonként mintegy 1 gramm taurint tartalmaz. Forró vízben oldódik, alkoholban viszont nem oldható.
Kezdetben ökörepéből állították elő, mára szintetikus előállítása megoldott.
A taurin megtalálható:
- tenger gyümölcseiben (kagyló, rák) és a halban.
- egyéb húsokban
- anyatejben (csecsemők számára esszenciális aminosav, az anyatejben a második legnagyobb mennyiségben előforduló aminosav)
Kis mennyiségben a szervezet is képes előállítani, így hiánybetegség jellemzően nem alakul ki.
Élettani hatása csak részben ismert:
- Energiatovábbítóként és méregtelenítőként működik
- Stabilizálja a [sejtmembrán]?okat
- Szerepet játszik a kalcium-áramlás szabályozásában,
- Egyes szövetek (pl a szívizom) normális működésében
- Folyadékok szintjének szabályozásával az izomsejtekben
- Az inzulinhoz hasonlóan elősegíti a [glükóz]? sejtekbe áramlását
- Méregtelenítő és antioxidáns hatással is rendelkezik
- Hatásával van az
- anyagcsere folyamataira,
- az adrenalin szintjére,
- a zsiradékok emésztésére,
- az immunrendszerre,
- a koleszterinszintre,
- a sperma termelésére
- az epe termelésére
Amennyiben a szervezet alacsony a taurin szinttel rendelkezik, működésében zavarok jelentkezhetnek. Például a szívizom károsodása, a recehártya rendellenes fejlődése és növekedési visszaesések.
Ha a szervezetben elegendő taurin található, a szív elmeszesedésének veszélye jelentősen csökken