Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A hormon korábbi meghatározása szerint azokat a kémiai anyagokat nevezték hormonnak, amelyeket belső elválasztású mirigyek termelnek, és amelyek a vérárammal jutnak el a célsejtekig. E kémiai anyagok szabályozzák a szervezet válaszait, így az éhségérzetre adott választól, az izgalmi helyzet vagy stressz okozta készenléti állapot összetett reakciójáig, vagy a fertőzésre, idegen anyag behatolására adott válaszokig, az élő szervezet szinte minden alapvető fontosságú válaszreakciójáig bezárólag.

 

Hipotalamusz a köztiagy egy része, közvetlen kapcsolatban áll az agyalapi miriggyel, alapvetően befolyásolja az agyalapi mirigy hormontermelését, így a serkentő hormonok - növekedési, a szekréció termelését fokozó, a nemi hormonok -, illetve a gátló hormonok termelődésében meghatározó szerepe van. A hipotalamuszban, valamint az agyalapi mirigyben termelődik többek között szomatotropin (növekedési hormon), a dopamin, tireotropin stb.
Az agyalapi mirigy szabályozza és hangolja össze a többi belső elválasztású mirigy hormontermelését, továbbá közvetlenül hat a növekedésre, a vizeletkiválasztásra, a szülés folyamatára.

 

A pajzsmirigy a szervezet anyagcseréjét és belső hőmérsékletének állandóságát szabályozó hormont, a tiroxint termeli.

 

A mellékpajzsmirigy a szervezet kalcium- és foszfátháztartásának meghatározásában szerepet játszó hormont – parathormont – termeli, ami alapvetően befolyásolja a csontok állapotát, az idegrendszer és az izmok működését.

A mellékvesék a vesék felső csúcsain találhatók, a mellékvesekéreg termeli a a szervezet cukor-, só- és víztartalmának szabályozó mineralokortikoidokat, a glükózképzést serkentő, a stresszel szemben ellenállást fokozó, illetve gyulladásgátló hatású glukokortikoidokat; valamint a férfias nemi jelleget meghatározó androgéneket. A mellékvese velőállománya termeli az adrenalint és noradrenalint, amelyek az izmok, a szív és a tüdő vérátáramlásának fokozásával felkészítik a szervezetet az izgalmakra, valamint a fizikai és/vagy a szellemi igénybevételre.

 

A hasnyálmirigy termeli az inzulin és a glükagon hormonokat, amelyek  a vércukorszint szabályozásában játszanak fontos szerepet. Előbbi serkenti a máj glikogénraktározását és a sejtek glükózfelvételét, ily módon csökkenti a vércukorszintet, utóbbi az inzulin ellenhormonja, serkenti a májban glikogén glükózzá történő lebontását, valamint a zsírok és fehérjék glükózzá alakítását.

 

A petefészek a női nemi hormonokat és petesejteket termel. A női nemi hormonok a női nemi szervek kifejlődését, a méh-nyálkahártya újratermelődését szabályozó hormon az ösztrogén. A progeszteron készíti elő a méhet a megtermékenyített petesejt befogadására. A sárgatest serkentő hormon szabályozza, az ovulációt.

 

A herék a tesztoszteront termelik, amely a serdülés beindulását, a másodlagos férfi jelleg kialakulását és fenntartását határozza meg, így a mély hangot, szőrzetet, a férfias testalkatot.

 

Lsd. még Hormonpótlás


A szócikk alá tartozó bejegyzések:

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!