Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Nagyagy (telencephalon vagy cerebrum)A nagyagy az agy legnagyobb része, amely 2 féltekéből áll. A féltekéket a [kérgestest]? köti össze, amelyben a fehérállomány erős [idegrostköteg]?ei haladnak.

 

 

A nagyagy felszíni része az [agykéreg]?. Ez 1,4-4 milliméter vastag szürkeállomány. Az agykéregben megy végbe az [idegingerület]?ek feldolgozása, s ez a helye a beszédnek, az emlékezésnek és az értelmi működésnek is.
Az agykéreg az agy össztömegének körülbelül a 40%-át teszi ki. A felszíne olyan nagy az ember esetében (1 négyzetméter körüli), hogy csak számos redője révén fér el a koponya üregében.Bár e redők (tekervények) elrendeződése minden embernél nagyon hasonló, bizonyos tekervények mérete és alakja eltér a különböző emberekben.

 

 

Az agykéreg homloklebenyre, [falilebeny]?re, [halántéklebeny]?re és [nyakszirtlebeny]?re tagolódik.
Az agykárosodott emberek vizsgálata feltárta, hogy a károsodás következménye attól a helytől függ, ahol megsérült az agykéreg. Pl. a nyakszirtlebenyben van a látásérzékelés, a halántéklebenyben az [emlékezés]?, míg a fali lebenyben a [tapintásgérzékelés és a [beszéd]?értés központja. A homloklebeny nem csak a [mozgás]?okkal van kapcsolatban, hanem nagy területe foglalkozik a [gondolkodás]?sal, a viselkedéssel és a személyiséggel is.

 


A szürkeállomány alatt az idegrostokból álló fehérállomány található, amelyben az agykéreg különböző részei között, illetve az agykéreg és az agy többi része között haladnak az [idegingerület]?ek.Mindkét agyféltekében fellelhetők szürkeállományból álló szigetek, amelyeket [bazális ganglionok]?nak ([idegdúcgoknak) neveznek. Ezek a mozgások szabályozásában, ekképp olyan betegségekben játszanak szerepet, mint a Parkinson - kór vagy az agyi eredetű bénulás.

 

 

 

 

 

Agy darabok

 

 

 

 

 

Kérgi központok a nagyagy medialis felszínén

 

LÁsd még: [agyfélteke]?


 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!