Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Latin kifejezése: Verruca vulgaris (verruka vulgarisz)

 

A szemölcs kis növedék a bőrön, szarutúltengés, amely bármely korban keletkezhet, de gyermekkorban ritkább, és idős korban gyakoribb. Könnyen szóródhat az egyik testtájról a másikra, de személyek között alacsony a fertőzőképessége.

A nemi szervek szemölcsei ezzel szemben fertőzőek.

 

A szemölcsöket a 70 féle humán papilloma (HPV) vírus valamelyike okozza, de javarészt ártalmatlanok, leggyakoribb formái nem rákosodnak el. A fertőzést követő lappangási idő akár 1-8 hónap is lehet.

 

Közönséges szemölcs 

Közönséges szemölcs

 

1. A közönséges szemölcsöt a HPV 1, 2, 4, 7 tipusa okozza, és jellemzően kézháton, ujjakon alakul ki. Nem fájdalmas, kivéve, ha a körömlemez alatt helyezkedik el, vagy megsérül és befertőződik. A talpon kialakult szemölcs járáskor igencsak fájdalmas, mivel a szemölcs kifelé nem tud nőni, így mélyre hatolva számos idegvégződést nyomhat.

 

2. Laposszemölcs: a HPV 3-as vírus okozza a fiatalkori laposszemölcsöt. Arcon vagy kézháton tűnnek fel a lapos, apró bőrszinű növedékek, melyek meglehetősen makacsak, ellenállóak a kezeléssel szemben.

 

3. Nemi szervek bőrén kialakuló szemölcs orvosi neve [condyloma acuminatum]?, magyarul hegyes függöly vagy kakastaréj. A HPV 6, 11, 16, 18 altipusai okozzák, Európában a leggyakoribb szexuális úton átvihető betegség. A vírus terjedése a sejtek között nem jár pusztulással, ezért az [immunredszer]? nem is érzékeli a kórokozó jelenlétét, és a tünetek (apró szemölcsök) is hónapokat várathatnak magukra. A szemölcsök fájdalmatlanok, esetleg enyhe viszketés tapasztalható az érintett területen. A szemölcsök jól kezelhetőek, de csak akkor, ha ez még idejében elkezdődik. A kezelés történhet fagyasztással, elektromos égetéssel vagy ecseteléssel, súlyosabb esetekben sebészeti úton távolítják el a bőrelváltozásokat, illetve szükség esetén immunerősítő gyógyszerek szedését is javasolják. 

Már Magyarországon is van ellene oltóanyag, illetve óvszer használatával terjedése kivédhető!

 

4. Uszodaszemölcs (molluscum contagiosum): okozója a himlőt is okozó poxvírus. Félgömb-, vagy gyöngyszemszerű, inkább keményebb elváltozás, közepén gyakran apró, köldökszerű behúzódás látható. Általában csökkent ellenálló képességű kisgyermekek, vagy ekcémában szenvedők bőrén jelentkezik.

 

5. Fibroma (lógó szemölcs): elsősorban a nyak, dekoltázs, hónaljak területén előforduló, gyakran bőrszinű növedékek, melyek viszketőek lehetnek. Eltávolításuk javasolt, mert előfordul, hogy kocsonyájuk megcsavarodik, és az elváltozás ijesztő képet ölt: bevérzik, nagysága jelentősen megnő, és szinük vörös-lilássá változik.  

 

 

A szemölcsök kezelésével párhuzamosan az egyén immunitását is tanácsos erősíteni gyógyszerrel, homeopátiás szerekkel, vagy vitaminok, sejtvédő nyomelemek, antioxidánsok szedésével.

 

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!