Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


latin: laryngitis (laringitisz)

 

A gégegyulladás heveny felső légúti betegség, amelyre a gégét bélelő hám gyulladása miatti rekedtség jellemző. Általában 3-7 napig tarthat. Abban a szakaszban, amikor erősek a panaszok, a beszédet kerülni kell. Ha a magas láz elhúzódik, orvoshoz kell fordulni. Kisgyerekek esetében a hangszalagok és a légcső duzzanata miatt zajossá és nehézzé válik a légzés.

 

A gégegyulladás leggyakoribb formáját vírusos fertőzés okozza, de baktérium is előidézhet ilyen betegséget. Együtt járhat náthával, influenzával, hörghuruttal, tüdőgyulladással és egyéb felső légúti fertőzésekkel. Allergia, sérülés, gégepolip és rosszindulatú daganat szintén kiválthatja. Láz és felső légúti fertőzés kísérheti a jelegzetes rekedtséget.

 

A torokgyíkszerű gégegyulladás manapság már ritka, de ha nem kórismézik idejében, halálos kimenetelű is lehet.

 

A tébécés gégegyulladás ugyanúgy nagyon fájdalmas, mint a gégefedő és a gége egyéb baktérium okozta gyulladása. Az utóbbi sürgősségi helyzetet teremt, mert a beteg nem tud nyelni a fájdalomtól, amelyhez nyáladzás és magas láz is társul.

 

Idült gégegyulladást a gége túlerőltetése vagy füst és egyéb ingerlő anyag belélegzése okoz. Minden gégegyulladás kezelése a beteg Kíméletével kezdődik. Ha a felső légutak kiszáradnak, a levegő párásítása enyhítheti a kellemetlenségérzést. Amikor felső légúti betegség társul hozzá, fájdalomcsillapító és vérbőséget csökkentő gyógyszerek javíthatnak a beteg állapotán. Ha rövid idő alatt nem következik be javulás, orvoshoz kell fordulni.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!