Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Gégetükrözéskor e szerv belsejét vizsgálják át. Az a legegyszerűbb módja, hogy egy apró tükröt illesztenek a szájpad hátsó részéhez, s a tükör lapját lefelé, a gége irányába fordítják. Ez az eljárás azonban csődöt mond azoknál, akiknél a száj hátsó részének ingerlődésekor torokzáró reflex lép működésbe.

 

A másik lehetőség a közvetlen gégetükrözés, amikor is mint a közvetlen szó utal rá, közelről tekintik meg a gégét. Ilyenkor általában érzéstelenítést követően végzik a vizsgálatot az említett reflex miatt. A gégetükröt a szájon át dugják a gégéig, s a hangszalagok és a gége más finom részeinek megszemléléséhez kis nagyítású mikroszkópot is csatlakoztathatnak hozzá. E beavatkozás során szövetmintavételre is lehetőség kínálkozik. A gége vizsgálatára egyéb eszközök is az orvos rendelkezésére állnak. Az orrgarat-tükröt az orron át dugják a garatig, hogy megfigyeljék rajta a hangszalagoknak a beszéd alatti mozgását. Ilyenkor a torokzáró reflex nem következik be (de egyébként sem zavarja a vizsgálatot). E tükörről azonban nem olyan éles a kép, mint amikor közvetlenül a gégéig hatol a műszer. Végül egy merev eszközzel, a torok hátsó részéhez illesztett úgynevezett kilencvenfokos teleszkóppal is megtekinthetők a hangszalagok, amelyek tisztán, nagyítva láthatók. A készülékekhez csatlakoztatott fényképezőgéppel megörökíthetők a fontosnak minősülő elváltozások.

Kapcsolódó szócikkek  

 

 


A szócikkhez társított címkék:
gége
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!