Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Várandósság: Mindenképpen tanácsos kikérni orvos vagy aromaterápiás szakember véleményét arról, hogy mely illóolajok használhatók biztonsággal a várandósság ideje alatt. Általános elv, hogy biztonsági megfontolásokból a magzatra kifejtett hatások pontos ismeretének hiányában valamennyi illóolaj csak nagy körültekintéssel használható, a terhesség első 4 hónapjában pedig az öngyógyítás keretein belül a legbiztonságosabb kerülni alkalmazásukat. A legtöbb illóolajnak és illóolaj-tartalmú készítménynek az öngyógyításban kerülni kell a belsőleges használatát. A masszírozásra használt illóolaj tartalmú készítményekben (masszázsolajok, kenőcsök) a várandósság idején történő alkalmazásra biztonságosnak tartott illóolaj-koncentráció maximum 2%, abban az esetben, ha az adott készítmény a kezelés során nagy bőrfelülettel érintkezik.


Alacsony és magas vérnyomás, epilepszia: Alacsony és magas vérnyomás esetén és epilepsziás betegeknél az illóolajok belsőleges alkalmazása fokozott óvatosságot igényel és kizárólag orvosi javaslatra (!) történhet. Külsőleges alkalmazása a szokásos koncentrációban (kenőcs, krém: 1-5%; fürdő esetében 5-10 csepp) nem okoz gondot.


Mellékhatások: A tartós alkalmazáskor várható kedvezőtlen hatásaik miatt az alábbi illóolajokat csak bizonyos korlátozásokkal (hígítva és egyszerre legfeljebb két hétig) ajánlott alkalmazni: ánizs, bazsalikom, boróka, bors, eukaliptusz, édeskömény, fahéj, kakukkfű, kámfor, koriander és szegfűszeg.


Homeopátia: Homeopátiás gyógyszerek szedésekor kerülendő a bors, a kámfor, az eukaliptusz és a borsosmenta illóolajok alkalmazása.


Fényérzékenyítő hatás: Bizonyos illóolajok (ilyen például a bergamott, a citrom, a grapefruit, a limett, a mandarin és a narancs különböző erősségű fényérzékenyítő hatással bírnak, és a közvetlen napfénynek kitett bőrön fokozott pigmentképződést, illetve súlyos égési sérüléseket (fényeritéma) okozhatnak, ezért napozás és szoláriumozás, valamint erős fényben történő síelés előtt vagy alatt a bőrön közvetlenül nem használhatók.

 

Bőrirritáció: Néhány, enyhén irritáló, a bőrön érzékenységi reakciót kiváltható illóolaj: édeskömény, erdeifenyő, fahéj, kakukkfű, szegfűszeg és törpefenyő. Ezeket az olajokat óvatosan használjuk, és belőlük a fürdővízhez is csak 2-5 cseppet tegyünk.
 

Bővebben az illóolajokról itt.


A szócikkhez társított címkék:
aromaterápia , illóolaj , mellékhatás
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!