Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A húgyhólyaghurutot rendszerint baktérium fertőzés okozza. A benne szenvedő személynek a szokásosnál többször kell vizelnie.

 

A hólyaghurut okai

 

A vizelés égető vagy szúró érzéssel jár, s véres lehet a vizelet. Ha a fertőzés ráterjed a vesére is, vesemedence gyulladás és vesegyulladás alakul ki, amely lázzal és háti fájdalommal járhat.

 

A hólyaghurutot többnyire a húgycsövön felhatoló baktériumok keltik. Minthogy a nők húgycsöve rövidebb, mint a férfiaké, ebben a betegségben főleg a nők szenvednek. A húgyhólyag bármilyen rendellenessége fogékonyabbá teszi e szervet a gyulladásra. A húgyhólyag daganata vagy köve, a férfiak megnagyobbodott dülmirigye, illetve a nők méhének szülés utáni tágulata akadályozhatja a vizelet kiürülését, s ez húgyhólyaghurutra vezethet.

 

 

Húgyhólyaghurut kezelése

 

Ezt a fértőzést vizeletvizsgálattal állapítják meg, amelynek során kitenyésztik a bajkeltő baktériumot, s meghatározzák, hogy milyen antibiotikumok a leghatékonyabbak ellene. Ha megfelelő antibiotikumot választanak, a gyulladás rendszerint hamar megszűnik. A páciens sokat kell hogy igyon, mert ez is elősegíti, hogy a baktériumok kiürüljenek a húgyutakból.

 

A húgyhólyaghurut kiújulását olyan rendellenesség is okozhatja, amelynek feltárása végett alaposan ki kell vizsgálni. A vérvizsgálat mellett kontrasztanyag befecskendezése utáni röntgenezésre és húgyhólyagtükrözésre is sort kerítenek az orvosok.

 


A szócikkhez társított címkék:
Húgyhólyaghurut , vizelés
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!