Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


E billentyűnek két fő betegsége van. Szűkülete esetén a nyílása túl keskeny, míg az elégtelen működése nem akadályozza meg, hogy a bal kamrából a bal pitvarba visszajusson a vér.

 

A kétvitorlájú billentyűt általában reumás szívbetegség támadja meg. Elégtelen működését azonban rendszerint az ínhurok vagy a szemölcsizom repedése, esetleg egyéb károsodása idézi elő.

 

A páciens a szív bal felének hibás működése miatt támadó panaszokkal fordul orvoshoz. Ilyen a légzési nehézség, a légszomj (fekvéskor is) és az is, hogy a beteg vért köhög fel. Ezen kívül szívremegése és mellkasi fájdalma is támadhat.

 

Ha pitvarremegés alakul ki, súlyos szövődménye lehet a bal pitvarban meginduló véralvadás, ugyanis a leváló apró vérrögök elzárhatják az agy, a végtagok és a vese verőereit. Szívzörej is hallható (ezt a szívbeli rendellenes véráramlás kelti), amely a mellkas bal alsó részén a legerősebb.

Kétvitorlájú billentyű betegségének kezelése

 

A kétvitorlájú billentyű szűkülete esetén kezelni kell a szívritmuszavart. Erre a célra digoxin, béta-blokkoló készítmények és kinidin áll az orvosok rendelkezésére. E gyógyszerek egymagukban és társítva is alkalmazhatók a beteg állapotától függően. A véralvadásgátló warfarinnal megakadályozható a vérrögök képződése a bal pitvarban, amelyek tovasodródva verőereket zárhatnak el.

 

A szívbillentyű baktériumos fertőzését antibiotikumokkal kezelik. Ha műtétre kerül sor, szétválasztják a széleiknél gyakran összetapadt billentyűket, s bizonyos esetekben műbillentyűvel vagy sertésből származó szívbillentyű átültetésével cserélik ki a tönkrement szívbillentyűt.

 

A kétvitorlájú billentyű elégtelen működése esetén fáradtság, légzési nehézség és éjszakai légszomj készteti a beteget arra, hogy orvoshoz forduljon. A panaszok hirtelen jelennek meg, ha az ínhúrok elszakadnak. Ezúttal is hallható szívzörej, de eltérő időpontban, mint billentyűszűkület esetén. A kezelés ahhoz hasonló, mint amikor billentyűszűkület áll fenn. Műtét alkalmával műbillentyűvel vagy sertésbillentyű átültetésével cserélik ki a károsodott szívbillentyűt.

 

A billentyű szűkülete és elégtelen működése esetén is nyílt szíven végzik a sebészeti beavatkozást, amelynek során a páciens testét kissé lehűtik, és szívének a munkáját átmenetileg szív-tüdő készülékkel végeztetik el. Ez lehetővé teszi, hogy a szívet leállítsák és megnyissák, így a sebész könnyen hozzáfér a hibás szívbillentyűhöz.

 


A szócikkhez társított címkék:
Szív , szívburok , szívizom
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!