Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


E betegséget főként vírusfertőzés vagy baktériumfertőzés idézi elő, de okozhatják irritáló gőzök, allergén anyagok, de gázok is.

A krupp tünetei:
Az ugató köhögés váratlanul, az éjszaka folyamán tör elő. A beteg nehezen lélegzik, nyugtalanná válik, a torka vírusos, vérbő, és belázasodik.

E betegség főleg a kis gyermekek körében jellemző, és veszélyt a 0-3 év közöttiekre jelent.

A krupp kialakulásának okai:
A kicsik légútja még nem eléggé fejlett, kisebb az átmérője. A légutakat alkotó porcok még nem érték el végleges szilárdságuk, így gyulladás során a belsejében levő nyálkahártya betüremkedik a légutakba és szűkíti azt. Ha ez a duzzadás nagy mértékű, elzárhatja a légutakat, és a levegő így nem jut a tüdőbe, és a gyermek megfulladhat.

A krupp kezelése:
A kruppos beteg kálciumot, antihisztamint, szteroidos kúpot vagy szteroidos injekciót kap, súlyos esetben kórházba utalják a picit.

Három éves kor felett már nem veszélyes e betegség, mivel olyan korban már megnő a légutak mérete, és megerősödnek a porcok.

Ha a pici légútja elzáródna, azonnal életmentő beavatkozásra van szükség.
 

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!